Minionderneming Flower Present van leerlingen van 3 vmbo van het Driestar College in Leiden mag zich de beste vmbo-onderneming van het jaar noemen. Als directeur en adjunct-directeur van de minionderneming zijn Thirza Nieuwenhuis (15) uit Lisserbroek en Judith van der Plas (14) uit Katwijk maar wat blij met de prijs.
Woensdag streden ze met elf andere bedrijfjes uit het hele land om de titel bij Science Center NEMO in Amsterdam. Het tweetal deed dat samen met Ewoud Hoek (15), Jan van der Plas (15), Jaco van der Plas (15) en Corlieke van der Plas (14), alle vier uit Katwijk.
De finale winnen: appeltje-eitje?
Thirza: „Nee, echt niet! Het was heel spannend. We hadden heel goede tegenstanders.”
Judith: „Vooral het team Petje Af! van het Oosterlicht College uit Vianen vond ik erg goed. Ze verkochten deksels voor blikjes drinken. Petje Af! werd tweede.”
Thirza: „Voor de presentatie was ik erg zenuwachtig. Ik ben best snel gestrest. Gelukkig sprak Judith me toe. Toen ik eenmaal op het podium stond, had ik nergens meer last van.”
Judith: „Voor mij was het andersom. Vooraf sprak ik Thirza moed in en zei ik dat ze het positief moest zien. Maar tijdens het presenteren voelde ik me juist zenuwachtig.”
Wat bepaalde jullie winst?
Thirza: „Ons enthousiasme, denk ik. We spraken de mensen die in onze stand kwamen direct aan en brachten ons verhaal goed over.
De juryleden beoordeelden het ondernemingsplan, de presentatie en de stand. Volgens hen scoorden we op alle onderdelen goed.”
Judith: „We hadden een heel leuke stand, vond ik zelf. Ons team kreeg er van het publiek veel complimenten voor. Ze vonden de stand leuk aangekleed. Andere teams hadden soms amper meer dan een kleedje.
Wij hadden een etagère staan, wat kaarsen en allerlei vaasjes met bloemen. Alles was in de kleuren groen en paars. Dat kwam ook terug in onze kleding, de flyer, de website en de video die we in de stand afspeelden.”
Wat was het leukst aan het project?
Thirza: „Het verkopen van de bloemensnijders. Ik vind het heerlijk om met mensen om te gaan en hen over te halen om iets te kopen. Later wil ik misschien wel vertegenwoordiger worden. Ik zie me al in mijn autootje naar klanten gaan. Lekker mensen enthousiast maken voor mijn product.”
Judith: „De verkoopdagen. Op de ouderavond en open dagen stonden wij onze producten –naast de bloemensnijder ook nog vaasjes met bloemen– te verkopen.”
Levert de prijs nog wat op?
Thirza: „Jazeker, de eerste plaats leverde 250 euro op. En een eerder gewonnen regiofinale Jong Ondernemen bracht al 300 euro in het laatje. Dat geld verdelen we onderling.
De winst van onze onderneming gaat naar de aandeelhouders. Zij krijgen voor elk aandeel van 5,00 euro 7,50 euro uitbetaald. Hoeveel bloemensnijders en -vaasjes we daar precies voor verkocht hebben? Onze boekhouder Jan van der Plas weet dat wel.”
Jan: „We verkochten 131 van de 150 bloemensnijders. Per stuk kosten ze 4,50 euro. Van de 168 ingekochte vaasjes hebben we er zo’n 84 over. Precies de helft! Van de opbrengst gingen natuurlijk nog wat onkosten af.”
Thirza: „Het leverde voor mij ook een stel lage cijfers op mijn rapport op. Er ging veel vrije tijd in het project zitten. Af en toe deed ik bijna niets aan mijn huiswerk. De komende tijd heb ik wat goed te maken.”
Trots op de prijs?
Judith: „Ja natuurlijk. Het is een hele eer. We zijn de beste van 144 teams van 37 verschillende scholen uit heel het land. Mooi toch?”
Thirza: „Zeker, we zijn apetrots. Het schijnt ook handig te zijn voor op je cv. Verder is het ook leuk dat we het team van het Calvijn College in Goes afgetroefd hebben. We gunnen het best een prijs. Maar het Calvijn College heeft hem al eens eerder gewonnen.”
----
KleurRijk scoort derde prijs
Op de finale in Amsterdam viel ook een team van het Calvijn College in Goes in de prijzen. Minionderneming KleurRijk LC ging ervandoor met de derde prijs.
De gelauwerde jonge ondernemers zijn Marja van de Graaf (15) uit Borssele, Mirna van de Berge (15) uit Kloetinge, Arjen Boeder (16) uit Lewedorp, Jurian van der Hart (16) uit ’s-Gravenpolder en Jan de Muijnck (15) uit Borssele. Hun onderneming verkocht markeerstiften.
Marja van de Graaf over de wedstrijd: „Zo leer je hoe je moet ondernemen, je ziet hoe het er op een bedrijf aan toegaat.” Mirna van de Berge vond het presenteren tijdens de finale in Amsterdam het leukst. Jurian van der Hart vult aan: „Je moet eerst wat angst overwinnen om te presenteren voor een grote groep.”