Vol verwondering kijkt ons zoontje van vier maanden om zich heen: waar komen die klanken vandaan? Alles om hem heen is niet meer belangrijk. Hij is helemaal onder de indruk van de muziek. Muziek doet iets met je. Ik denk niet dat ik je dat hoef uit te leggen. Overal maken mensen muziek of luisteren ze naar muziek. Muziek dringt door tot je hart.

Door muziek word je aangesproken. Bij alle muziek die je hoort, heb je een gevoel. Of je vindt het mooi, of je vindt het lelijk. Als de invloed zo groot is, is het ook terecht dat je veel nadenkt over muziek. Soms denk ik dat dit wel een beetje te weinig gebeurt.

Wat je goed in je oren moet knopen, is dat muziek Gods gave is. De Bijbel spreekt over muziek. Vol waardering. Daarom wil ik dat ook doen. Muziek is een gave. In de Bijbel klonk vaak muziek. Muziek om te treuren. Muziek om je blij te maken. Muziek om God te danken. Je kent de psalmen. Daar zien we de gelovigen in het hart. David gebruikte zijn muzikale gaven om God te loven, God te zoeken, tot God te bidden.

„Bij gewijde muziek is God altijd aanwezig met zijn genade”, krabbelde Johann Sebastian Bach in de kantlijn van zijn Bijbel bij een tekst uit 2 Kronieken 5:13. Daar staat: „Het geschiedde dan als zij eenpariglijk trompetten en zongen om een eenparige stem te laten horen, prijzende en lovende den Heere, en als zij de stem verhieven met trompetten en met cimbalen en andere muzikale instrumenten, en als zij den Heere prezen, dat Hij goed is, dat Zijn weldadigheid is tot in eeuwigheid; dat het huis met een wolk vervuld werd, namelijk het huis des Heeren.”

Muziek brengt je dichter tot God, maar ze kan je ook bij Hem vandaan drijven. Positief zijn over muziek betekent niet dat elke muziek dan automatisch een gave van God is. Laatst zei een meisje tegen mij dat God Jan Smit geschapen heeft en blijkbaar wil Hij dat Jan Smit deze muziek maakt. Maar het feit dat Jan Smit muzikale gaven van de Heere gekregen heeft, wil niet zeggen dat wat hij doet daarom ook goed is. Met goede gaven kun je heel foute dingen doen. Denk maar aan de populairste popartiest van dit moment, Lady Gaga. Met haar nummer ”Judas” lastert ze God.

Ik wil het hier niet hebben over popliedjes die je niet, of nog net wel zou kunnen luisteren. Aan het begin van dit jaar is er heel veel over geschreven in deze krant. Ik vind dat je niet elk liedje afzonderlijk moet beoordelen. Als je dat zou doen zou je Rihanna misschien afwijzen, maar Armin van Buuren… Die maakt nummers zonder tekst? Daar kun je je als christen toch geen buil aan vallen? Maar zo makkelijk is het niet.

Het gaat er niet om welke liedjes niet kunnen en welke nummers nog net wel kunnen. Het gaat, ook bij muziek, om de dingen waar het juist op aankomt! Wil je door Gods genade leven tot Zijn eer? Dan moet je heldere keuzes maken. De wereld van popmuziek komt tot je, of je wilt of niet. Het randje opzoeken is geen optie. Ik wens je veel wijsheid bij je keuze voor muziek. Zoek daarin naar de wil van de Heere. Hij zegt tegen je: „Verblijd u, o jongeling, in uw jeugd, en laat uw hart u vermaken in de dagen uwer jongelingschap, en wandel in de wegen uws harten en in de aanschouwing uwer ogen; maar weet dat God om al deze dingen u zal doen komen voor het gericht.” Maar de Heere komt ook tot je met Zijn hartelijke nodiging. Kies heden wie je dienen zult!

-

Levensgevoel

Bij jouw keuze voor muziek gaat het om de vraag: Waar wil ik bij horen? Muziek is daarom nooit neutraal. Muziek is cultuur en cultuur komt voort uit de levensovertuiging, of godsdienst. Veel muziek brengt een boodschap, zoals Jan Smit het in een liedje zingt: „Leef nu het kan, pluk de dag.” Dit staat in schril contrast met de tekst van een andere twintiger die ook muziek maakte. Hij schreef een muziekstuk met de titel ”Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit” (Gods tijd is de beste tijd). Deze 22-jarige was Johann Sebastian Bach. Bij welk levensgevoel sluit jij aan?

-

De jeugdbond LCJ heeft gisteravond in samenwerking met de Reformatorische Omroep een uitzending gemaakt over onder meer muziek. Terugkijken kan hier.

Daarnaast zijn er interviews opgenomen en is er een webseminar (rechts bovenin beeld) over hoe je om moet gaan met muziek.

En tot slot: wat vind jij van muziek, zoals Jan Smit, Lady Gaga, etc. Bekijk de clips en laat je mening horen!


-

Saai zonder muziek

Gerteke Treur: „Ik vind muziek best belangrijk. Als er geen muziek zou zijn, zou mijn leven een stuk saaier zijn. Ik vind dat je in muziek veel emoties kunt uiten. Als ik chagrijnig ben en ik ga even lekker zingen of muziek luisteren, word ik snel weer vrolijker. Ook vind ik een belangrijke eigenschap dat je God de eer kunt geven met muziek.”