Na de preview zal er een inhoudelijk gesprek plaatsvinden rond het thema loverboys. Het panel bestaat uit de deskundigen Tamme de Leur, regisseur van de documentaire namens de EO, Henk Werson van het KPLD, Toos van Heemskerk, oprichter van Stichting Het Scharlaken Koord en een van de studenten die acteert in de documentaire.
Het verhaal in de documentaire gaat over Sara, een achttienjarig meisje. Sara spaart voor haar droom: een HBO-dansopleiding. Maar haar 'vriendje' verliest haar spaargeld met een drugsdeal. Door brute manipulatie verleidt hij haar het geld terug te verdienen in de prostitutie. In Mijn Loverboy vertelt maker Tamme de Leur vijf verhalen van slachtoffers aan de hand van waarheidsgetrouw nagespeelde situaties. "Vaak voelen slachtoffers zoveel band met hun pooier dat aangifte doen bijna onmogelijk wordt. Het kostte twee jaar onderzoek om de verhalen boven tafel te krijgen." Internationaal vermaard KLPD-tompan H. Werson laat in deze documentaire middels reconstructies zien hoe justitie verhoren aanpakt.
Tijdens het gesprek komen diverse vragen aan de orde. Hoe kwamen de slachtoffers in de greep van een loverboy? Hoe is het nu met hen? De documentaire volgt ook de rechtszaak tegen een van de loverboys en laat zien hoe de politie en hulpverlening omgaan met deze vorm van mensenhandel.
Het aantal meldingen en aangiftes van loverboys stijgt jaarlijks. In de politiek, bij de politie en bij de hulpverlening staat dit probleem hoog op de agenda. In Nederland is prostitutie boven de 18 jaar legaal. Geschat wordt dat tussen de 70 en 90 procent van deze prostiuees onder dwang hun werk doen en vaak hun geld moeten afstaan aan derden. Hoeveel vrouwen onder de 18 jaar in de prostitutie werken is niet bekend.
tekst Puntuit, beeld ANP