Syralene van Prooijen (18) heeft het syndroom van Down. Ondanks de verstandelijke beperking wist de Wageningse twee weken geleden haar diploma te halen op de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap.

Aanvankelijk ging Syralene na de basisschool in Bennekom naar het vmbo. Daar miste ze vorig jaar op een haar na het diploma. Ze had net een paar vijven te veel. Dit jaar belandde ze in een schakelklas, zodat ze op mbo 1-niveau examen kon doen. En met succes.

Het viel haar niet tegen, het maken van de examens, vertelt Syralene. „Ik heb allemaal voldoendes gehaald."

Extra hulp had ze niet nodig. Ze kon haar examens zelfstandig maken, ook de toetsen die op de computer gemaakt moesten worden. Na de vakantie gaat Syralene werken in een instelling voor bejaardenzorg. Ze gaat daar aan de slag in de keuken van het restaurant. Syralene heeft er nu al zin in: „Ik ga bedienen en schoonmaken in de keuken. Dat lijkt me erg mooi om te doen."

Ook Willem-Rutger van Dijk (18) leverde een unieke prestatie. Hij slaagde cum laude voor het gymnasium aan het Roelof van Echtencollege in Hoogeveen. Twee tienen, vier negens en vier achten zorgden voor een eindlijst om trots op te zijn. En het had nog beter kunnen zijn. „Ik ging alleen maar met negens en tienen de examenweken in."

De hoge cijfers van de Hoogeveener zijn bijzonder, omdat Willem-Rutger last heeft van kleurenblindheid. „Mijn moeder had me gewaarschuwd voor aardrijkskunde. Bij dat vak heb je de Bosatlas nodig. Ik kom altijd in de war als ik gegevens van kaartjes moet aflezen."

Hoewel hij de atlas bij zijn examen amper hoefde te gebruiken, haalde de Drentenaar voor aardrijkskunde 'slechts' een 7,1. Toeval? „Ik weet het niet." De reguliere examenopdrachten leveren Willem-Rutger geen problemen op, zwart en wit kan hij prima onderscheiden.

Zijn visuele beperking was voor Willem-Rutger doorslaggevend om voor wiskunde A te kiezen. „Bij de B-variant kom je te veel figuren en grafieken tegen. Dat wilde ik voorkomen."

Inmiddels is hij begonnen met zijn bijbaantje: het magazijn van een winkel bijhouden. Na de zomer breekt een nieuwe fase aan, studeren. „Ik ga economics doen in Tilburg. De zomerweken wil ik gebruiken om een kamer te zoeken."

tekst Jan Mark ten Hove, beeld ANP