„Een hele worsteling, een heel groot dilemma.” Die woorden gebruikt evangelist H. J. van den Boogaart van de evangelisatie van de gereformeerde gemeente in Tilburg om aan te geven hoe hij ermee zit dat hij vandaag niet kan stemmen op een orthodox-christelijke partij. „Er is in Tilburg niet één partij die terugverwijst naar onze Schepper, naar Gods Woord en naar Zijn heilzame geboden. Ik ervaar nood en gemis dat ik hier de SGP niet kan stemmen.” Zondag heeft Van den Boogaart op de evangelisatiepost de zaak in het gebed aangehaald.

De evangelist wijst op de mogelijkheid om niet te stemmen of blanco te stemmen. „Het kan voor mensen een onoverkomenlijke zaak zijn om te stemmen. Maar ik wil niemand iets opleggen.” Zelf wil hij niet kwijt of en hoe hij gaat stemmen.

De 76-jarige oud-officier W. Staal uit Breda, verbonden aan de gereformeerde gemeente aldaar, kruist vandaag het hokje van het CDA aan. „Dat is de minst slechte keus. Die mensen weten nog wat de Bijbel is.”

In zijn hart is Staal een SGP’er. „Ik ben lid van de SGP in Sprang-Capelle, dat deel uitmaakt van de gemeente Waalwijk.” Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen deed de ChristenUnie mee in Breda en stemde Staal op die partij. „Ik heb nog mee helpen plakken en folderen. De partij haalde onvoldoende stemmen om in de raad te komen.”

Jammer

Op Texel staat E. van Es (62), verbonden aan de gereformeerde gemeente, niet te trappelen om haar stem uit te brengen. „Het kan me niet zo veel schelen. Ik denk maar de minst kwade keus te maken. Misschien stem ik toch maar het CDA. Op de markt boden ze folders van D66 aan. Die partij zal ik sowieso niet stemmen”, zegt ze.

Liesbeth van de Wetering (53) uit Blaricum, kerkend bij een Gereformeerde Bondsgemeente in het naburige Huizen, overweegt om CDA te stemmen. „Al is het CDA in Blaricum minder behoudend dan het CDA in Huizen.” Het ontbreken van partijen als de ChristenUnie en SGP zegt iets over het karakter van Blaricum, zegt Van de Wetering. „Het is jammer dat hier weinig terug te vinden is van het orthodoxe protestantisme.”

Vrachtwagenchauffeur en potplantenkweker Jan van Zijverden (49) uit Aalsmeer, die ook koster van de gereformeerde gemeenten in Nederland aldaar is, denkt eraan zijn stem te geven aan Het Aalsmeers Collectief. De lokale partij doet voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen en „gaat uit van christelijke normen en waarden”, zoals drijvende kracht Bram Heijstek gisteren in deze krant zei. Als de SGP in Aalsmeer had meegedaan, had Van Zijverden „100 procent zeker” op die partij gestemd.

Verrast was Van Zijverden toen nog niet zo geleden op een zondag twee CDA’ers aanschoven in de kerkbanken van de gereformeerde gemeente in Nederland, een gemeente die enkele tientallen leden telt. „Ze verdiepten zich in de verschillende kerken in Aalsmeer.”

Vrijwilligerswerk

Johan van Groningen uit het Limburgse Bunde (gemeente Meerssen), pastoraal werker en verbonden aan de christelijke gemeente Stem van de Goede Herder (voortkomend uit de stichting evangelisatie Bunde en omstreken), kruist vandaag het hokje van het CDA aan. „Ik heb de verschillende verkiezingsprogramma’s naast elkaar gelegd. Het CDA heeft meer dan andere partijen een uitgewerkte visie als het gaat om het ondersteunen van mantelzorg en vrijwilligerswerk.” Op een lokale partij zou Van Groningen niet gauw stemmen. „Dan zou die partij echt een duidelijke meerwaarde moeten hebben.” Als de CU in Meerssen actief zou worden, zou Van Groningen daar „aan mee willen helpen bouwen.”