Hij is kersvers afgestudeerd. Robert (26) deed acht jaar over zijn studie geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij hield er een studieschuld van 30.000 euro aan over. Robert is niet het type feestvierende student. „Bijna al mijn geld heb ik in studieboeken, kamerhuur en collegegeld gestoken."

Ondanks zijn schuldenlast maakt Robert zich geen zorgen. „Over vijf jaar begin ik met aflossen. Elke maand 100 euro. Als ik dat twintig jaar consequent doe, ben ik van mijn schuld af. Vergelijk het met een hoge telefoonrekening."

Robert heeft tijdens zijn studie ongeveer 800 euro per maand geleend bij de IB-Groep. Een bewuste keuze. „Schulden afbetalen via de bank is niet zonder risico. Loop je tegen een betalingsachterstand aan, dan kun je onder curatele gesteld worden. Bij mijn ouders lenen vond ik geen optie. Als student wilde ik zo veel mogelijk onafhankelijk zijn."

Vorige week trok het Nibud aan de bel. Kampten studenten in 2008 met een gemiddelde studieschuld van 12.000 euro, vorig jaar liep dat bedrag op tot meer dan 15.000 euro. Reden: steeds meer studenten leenden extra geld om "relaxed" te kunnen leven.

Ook Carlijn (20), derdejaarsstudente psychologie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, kampt met een behoorlijke schuldenlast. Sinds ze op kamers woont, heeft ze een schuld opgebouwd van ruim 13.000 euro. Daarnaast leent ze maandelijks zo'n 350 euro bij DUO – IB-Groep. Carlijn: „Ik wil niet nadenken over elke cent die ik uitgeef."

Lang niet al het geleende geld gaat op aan studieboeken en huisvesting, vertelt de uitwonende studente. „Ik vind het prettig om iets ruimer te kunnen leven." Over terugbetalen maakt ze zich niet druk. „Dat komt later wel. Ik houd bij hoeveel ik leen en welk bedrag ik terug moet betalen."

In vergelijking met Carlijn doet Laurens (23) het stukken beter. Hij heeft een studieschuld van „ergens tussen de 2000 en 3000 euro." Laurens is vijfdejaarsstudent elektrotechniek in Enschede. Via een intern uitzendbureau van de Universiteit Twente doet hij wekelijks enkele klusjes. Dat levert hem 100 euro per maand op.

Hij maakt zich geen zorgen over het terugbetalen van zijn schulden. „Zolang ik niet rood sta, vind ik het wel best." Laurens is nog thuiswonend. „Daarom hoef ik maar 50 tot 100 euro per maand te lenen."

Annemarie Koop, woordvoerster bij het Nibud, raadt studenten aan niet meer geld te lenen dan strikt noodzakelijk is voor boeken, schoolgeld en kamerhuur. „Probeer geld te lenen bij je ouders. Bij hen kun je in het algemeen renteloos lenen."

Volgens Koop hebben studenten onvoldoende inzicht in hun financiën. „Het kan lucratief zijn om uit te zoeken of je als student recht hebt op een zorg- of huurtoeslag."

En heel praktisch: „Zoek vooral een bijbaantje."

Robert, Carlijn en Laurens heten in werkelijkheid anders.

tekst Jan Mark ten Hove, beeld ANP