Dat beeld kwam dinsdag naar voren tijdens de tweede zittingsdag in het proces tegen de 11 verdachten van de eindexamenfraude. Scholiere Safae K., één van de hoofdverdachten in het schandaal dat uiteindelijk leidde tot sluiting van Ibn Ghaldoun, barstte tijdens de ondervraging meerdere malen in tranen uit. Dat gebeurde zo vaak en zo hevig dat de rechter twijfelde aan de oprechtheid ervan.

Volgens de andere hoofdverdachte Annas B. kwam K. op een gegeven moment met het idee de kantine in, om examens te stelen. En omdat ook hij er niet goed voorstond, had Annas daar wel oren naar. En zo werd een kleine groep leerlingen in een plan getrokken dat bij voorbaat al leek te mislukken. Er stonden wat mensen op de uitkijk, terwijl anderen het dak op gingen. Het gestommel op het dak was zelfs tijdens de les te horen.

Het luik bleek niet goed afgesloten, waardoor leerlingen makkelijk naar binnen konden. Op Koninginnedag werd de boel verkend en de volgende dag werden er 24 examens gestolen en later in mei nog eens drie examens. Sommige verdachten kregen alleen de gestolen examens op een usb-stick, zeggen ze en anderen hebben ook gefotografeerd om alles digitaal te krijgen en de papieren versies daarna weer terug te leggen.

De gestolen examens waren rond de 200 euro waard, bevestigde Annas op vragen van de rechter. Hij zei zelf dat bedrag nooit te hebben gekregen. Volgens het dossier kreeg Kamal el B. dat wel en soms zelfs wat minder. De koper kreeg daar dan een volledig pakketje examens voor. Hoeveel examens er uiteindelijk werden verkocht, is vooralsnog onduidelijk.

De meeste verdachten verklaarden tegenover de rechter het zwaar te hebben gehad in voorrarrest. Ook thuis kwam de klap veelal hard aan. Hoewel er bijna geen ouders van de verdachten tijdens het proces aanwezig waren, is de schaamte groot. Annas vertelde: „Ik ben voor drie maanden naar Marokko gevlucht.” De situatie thuis was te gespannen, al was het maar omdat zijn vader ook docent was op Ibn Ghaldoun.