Diederik: „Elke zondag hoor je de Tien Geboden. Je beseft steeds meer dat je die geboden niet kunt houden in eigen kracht. Daar heb je kracht van God bij nodig. Maar waarom houden wij eigenlijk de rustdag?”
Ds. Tuinier: „God, onze Schepper, heeft gerust op de zevende dag. Hij had alles in zes dagen geschapen. Daarom wil Hij dat je op die ene dag ook al je dagelijkse dingen laat liggen. Hij heeft je een bepaald ritme gegeven, waarvan Hij weet dat het goed is voor je. Zes dagen om te werken en één dag om te rusten. Die dag mag je gebruiken om naar Gods huis te gaan en om ook thuis bezig te zijn met de dingen van Gods Koninkrijk. Daar is de echte, ware rust te vinden.”
Diederik: „Maar waarom is deze dag dan op zondag, en niet op zaterdag?”
Ds. Tuinier: „In het Oude Testament was de rustdag op zaterdag. Dat wij de rustdag op zondag houden, heeft te maken met de opstanding van de Heere Jezus. Hij stond op uit het graf op de eerste dag van de week. Daarom houden wij op de zondag de rustdag om te rusten in de Heere Jezus, de Rustaanbrenger.”
Diederik: „Maar wat moet je dan als christen doen als je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur bent? Je rijdt op zaterdagmiddag naar huis en juist op dat moment belt je werkgever of je nog even een rit naar Duitsland wilt maken.”
Ds. Tuinier: „In je sollicitatiegesprek heb je aangegeven dat je je uiterste best doet voor je werkgever. Bespreek in dat gesprek direct dat je niet op zondag wilt werken en laat dat opnemen in je contract. Daar kun je dan op wijzen. Als je dan onder druk gezet wordt, kan dat moeilijk zijn. Maar toch hoop ik dat je door Gods genade en kracht mag vasthouden aan wat God van jou vraagt in het vierde gebod.”