Christen-zijn blijkt volgens Dianne allereerst uit de integere omgang met je naasten. „Mijn belangrijkste drijfveer om liefde te geven aan mijn patiënten is dat Christus mij liefheeft en ik Hem liefheb. Het is niet de bedoeling dat ik tijdens een consult ga evangeliseren. Toch mogen mensen aan mij merken dat ik in God geloof.”
Wetenschap is voor de Rotterdamse studente een heel waardevolle aanvulling op het geloof. „Door de wetenschap kom ik steeds meer over het menselijk lichaam te weten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de processen die in de lever plaatsvinden, zie je dat alles op de millimeter nauwkeurig is afgesteld. Dat is nodig voor een goede stofwisseling. Als ik dat bestudeer, geeft dat mij ontzag. Ontzag voor God. Wie ben ik dat ik Zijn wonderlijke schepping mag bestuderen? Dat verwondert mij elk moment weer.”
In haar studie wordt Dianne regelmatig geconfronteerd met andersdenkenden. Dat brengt haar soms wat van de kaart. „In ons lichaam zitten een aantal stofjes die geen duidelijke functie hebben. In sommige gevallen is zo’n stofje zelfs gevaarlijk. Een hoogleraar stelde botweg dat het idioot is dat God –als Hij überhaupt zou bestaan– zo’n stofje in een cel gezet heeft. Dat raakte me.”
Om tijdens dergelijke colleges sterk in haar schoenen te staan, leest ze zich vooraf in bij christelijke wetenschappers. „Als ik me in zulke onderwerpen verdiep, kom ik er sterker uit en kan ik straks een stevigere positie innemen in de medische wereld.”
Spreuken 2:3-6 is voor Dianne een aanmoediging om vanuit de wetenschap met geloof bezig te zijn. „In mijn eigen woorden samengevat, staat daar: Als je roept om verstand en je stem laat klinken om inzicht, als je het zoekt als zilver en naspeurt als verborgen schatten, dan zul je de vreze des Heeren verstaan en de kennis van God vinden.”
Dianne: „Door de wetenschap wordt mijn ontzag voor God alleen maar groter. Dat is voor mij het uitgangspunt binnen geloof en wetenschap.”
-
Studentenconferentie
De werkgroep ”Studerenden” van de Hersteld Hervormde Kerk organiseert in het najaar een studentenconferentie. Deze conferentie is bedoeld voor alle studenten aan universiteiten en hogescholen die zich willen verdiepen in vragen op het raakvlak van geloof en wetenschap.
www.hhjo.nl voor nadere berichtgeving.
-
Durf te denken
Op 23 januari 2014 is een herziene druk van het boek ”Durf te denken. Oriëntatie in geloof, wetenschap en cultuur” gepresenteerd. Dit boek is een uitgave onder leiding van ForumC, een christelijke denktank op het gebied van geloof, wetenschap en samenleving. De schrijvers van ”Durf te denken” willen christenstudenten uitdagen om na te denken over God, mens, oorsprong en zin van het leven. Speciaal voor kringverband is er cursusmateriaal ontwikkeld bij dit boek, dat gratis te downloaden is. Het bestaat uit cases, video’s, citaten en vragen.
Zowel in binnen- als in buitenland worden boek en cursusmateriaal enthousiast onthaald. Onder anderen fysicus Ard Louis prijst het van harte aan: „”Durf te denken” is precies het programma waar ik zelf als student enorm van zou hebben geprofiteerd. Eerlijk gezegd ben ik zelfs een beetje jaloers op studenten van vandaag die dit mee mogen maken. Ik beveel het van harte aan!”
www.durftedenken.org/boek voor meer informatie.