Ongeveer een derde van ons leven brengen wij door in bed. Belangrijk dus om eens na te denken over nacht en ontij. Zeker nu het kamp(eer)seizoen weer is aangebroken. Want goede nachtrust is het halve werk. Met voldoende slaap ben je socialer en minder snel geïrriteerd, concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.
Nog talrijke andere gevolgen van slapeloosheid zijn ontdekt. Veel slapen geeft hogere cijfers op school en minder probleemgedrag. Van slaaptekort krijg je juist last van verminderde concentratie, overgewicht en minder weerstand. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Natuurlijk is er verschil tussen de gevolgen van langdurig of slechts kortdurend slaaptekort. Enkele korte nachtjes zijn niet erg.
Corina de Graaf (15) uit Oud-Alblas en Lydia de Boom (15) uit Alblasserdam kamperen elke zomervakantie een midweek met drie andere vriendinnen bij Corina in de tuin. „Dit jaar hebben we niet eens heel weinig geslapen,” zegt Lydia, „als je het uitslapen er tenminste bij optelt.”
Dat nachtelijk opblijven heeft iets speciaals, vinden de meiden. „Gezellig bij het kampvuur, elkaar bang maken en lekker gek doen”, somt Corina op. „Zoiets als elkaar laten schrikken met een luchthoorn, hè”, lacht Lydia. Ze doelt op een actie van Corina, die de tent op stelten zette. ’s Nachts heeft zo’n hoorn een prachtig effect.
De meiden zijn ook in de schoolperiode „nooit helemaal uitgerust.” „Ik slaap zeven tot acht uur per nacht,” zegt Corina. „Maar bijslapen? Daar heb ik nog nooit van gehoord.” Alleen na de kampeerweek doken de meiden vroeg onder de wol. Lydia: „Toen kon mijn familie eens niet zeggen dat ik te laat naar bed ging.”
Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid slaap nodig. De een kan met vier uur af, de ander moet echt elf uur per nacht maken. Veel Nederlandse jongeren slapen minder dan hun lichaam nodig heeft. Dit komt mede doordat de 24 uurssamenleving altijd doordraait. Internet kent geen bedtijd en msn’en om halfeen ’s nachts is allergezelligst.
Toch is het van belang naar je lichaam te luisteren en op tijd naar bed te gaan. Dan voel je je beter en ben je gezelliger voor je vrienden. Want uiteindelijk is slapen net zo nodig als ademen. En eten en drinken doe je toch ook tijdens het kamperen? Nou dan, gauw je bed in!
----
Hoeveel slaap heb je nodig?
– Twaalf- tot en met veertienjarigen hebben minimaal negen uur slaap nodig. Voor vijftien- tot achttienjarigen geldt acht tot negen uur slaap.
– Een op de drie jongeren slaapt te weinig. Ruim de helft van de Nederlanders staat nog moe op.
– Ongeveer 10 procent van de Nederlanders kan met 6,5 uur slaap functioneren, terwijl 15 procent meer dan 9 uur nodig heeft.
– Eén nacht slaaptekort kun je inhalen door de volgende nacht langer te slapen, maar structureel nachtbraken is niet te compenseren.