De PvdA heeft dat maandagmiddag bekendgemaakt.
Cohen zei in een eerste verklaring te hebben willen bijdragen aan een fatsoenlijke samenleving maar dat hij er onvoldoende in is geslaagd „in de politieke en mediawerkelijkheid van ’Den Haag’ de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen.” Hij kan naar eigen zeggen ook onvoldoende effectief bijdragen aan het bieden van perspectief zoals de PvdA dat voor ogen heeft.
Na de val van het vierde kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende in 2010 schoof toenmalig PvdA-leider Wouter Bos Cohen naar voren als zijn opvolger. Bij de verkiezingscampagne kende Cohen een moeizame start, maar desondanks slaagde hij erin de PvdA bijna de grootste partij te laten worden. Met 30 zetels voerde Cohen vervolgens de grootste oppositiepartij aan tegen het minderheidskabinet van VVD en CDA.
Het optreden van Cohen bleef binnen en buiten de partij kritiek opleveren, met dalende populariteit in de peilingen als gevolg. Als voormalig burgemeester van Amsterdam werd hij geroemd om zijn bestuurlijke kwaliteiten maar in de politieke arena aan het Binnenhof werden er vooral stevige teksten van hem verwacht. Met lede ogen zien PvdA’ers dat SP-leider Emile Roemer met aansprekende teksten in de peilingen naar grote hoogten is gestegen.
Kritiek vanuit de fractie bleef lange tijd binnenskamers, totdat vorige week een e-mail van het PvdA-Kamerlid Frans Timmermans uitlekte waarin die de koers van Cohen en de nieuwe partijvoorzitter Hans Spekman hekelde. Volgens Timmermans zette Cohen de PvdA te veel neer als een ’SP-light’.
De rijen in de PvdA-fractie werden ogenschijnlijk donderdagavond na langdurig beraad gesloten maar de afgelopen dagen bleven PvdA-Kamerleden en bestuurders anoniem kritiek spuien.