Carmel Kouprie (17) uit Bedum mag vandaag zelf nog niet stemmen. Ondertussen staat ze wel kandidaat voor de CDA in Groningen.
Kandidaat? „Nummer 16 voor het CDA in Groningen."
Studie? „In het laatste jaar van het Groningse Praedinius Gymnasium. Ik hoop dat ik word ingeloot voor een studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen."
Waarom de politiek in? „Thuis discussiëren we veel. Het kijken naar debatten in de Tweede Kamer vind ik ook leuk. Een stage bij de landelijke CDA-fractie in 2009 gaf bij mij de doorslag."
Waarom CDA? „Het is een partij voor iedereen: man of vrouw, jong of oud, platteland of stad. Een echte volkspartij!"
Wie is de beste politicus, los van het CDA? „Moeilijk. Hoewel Job Cohen het op dit moment als Kamerlid niet goed doet, zag ik vooraf wel wat in hem. Hij zou in ieder geval een goede bestuurder zijn."
De provincie, ver van ons bed? „Dat is het eerste gevoel. Maar als je beter kijkt, zie je dat de provincie veel betekent. Als je in de auto zit en over de provinciale weg rijdt bijvoorbeeld."
Jouw speerpunt? „De jonge generatie betrekken bij de politiek. Zij moeten ook hun stem laten horen."
Mag je wel Statenlid worden als 17-jarige? „Nee. Pas als ik in mei 18 jaar word, mag ik zitting nemen. Tot die tijd neemt iemand anders mijn plaats in. De kans dat we zestien zetels halen is klein, maar misschien word ik met voorkeurstemmen gekozen."
Martin Otte (18) uit Krabbendijke is van jongs af al geïnteresseerd in de politiek. Nu staat hij kandidaat voor de ChristenUnie in Zeeland.
Kandidaat? „Nummer 5 voor de CU in Zeeland."
Studie? „Economie en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg."
Waarom de politiek in? „Al van jongs af ben ik politiek geïnteresseerd. Ik raakte al snel betrokken bij de lokale CU. Ook ben ik op dit moment penningmeester bij PerspectieF, de CU-jongeren."
Waarom CU? „Ik had de keuze uit de drie christelijke partijen. Omdat ik kerk in de Gereformeerde Gemeenten, zou je de SGP verwachten. Mijn grootste bezwaar om niet bij de SGP te gaan, is dat daar geen scheiding van kerk en staat wordt nagestreeft."
Wie is de beste politicus, los van de CU? „Donner. Hij is een politicus die genuanceerd redeneert."
De provincie, ver van ons bed? „Ik begrijp dat jongeren dat vinden. De thema's zijn best abstract. Maar neem het openbaar vervoer, dat raakt toch elke jongere!"
Jouw speerpunt? „Een duurzame, economische ontwikkeling voor Zeeland."
Hoe schat je jouw kansen in? „Als ik realistisch ben kom ik niet in de Provinciale Staten. Ook niet als de CU een gedeputeerde levert, want die wordt meestal extern gehaald. Ik hoop wél betrokken te blijven bij de fractie."
Lies van Aelst (22) uit Gorinchem heeft al vier jaar ervaring als SP-lid in de Provinciale Staten. In 2007 werd ze als 17-jarige gekozen.
Kandidaat? „Nummer 2 voor de SP in Zuid-Holland."
Studie? „Ik studeer geschiedenis aan de Erasmus Universiteit."
Waarom de politiek in? „Er is veel onrecht en er kan genoeg verbeterd worden. Dan kun je mokkend aan de zijlijn gaan staan of zelf aan de slag gaan. Dat laatste doe ik."
Waarom SP? „Veel partijen beloven mooie dingen, maar als ze op het pluche zitten, gebeurt er niets. De SP is consequent. SP'ers zijn ook op straat te vinden."
Wie is de beste politicus, los van de SP? „Niemand! Geen politicus van dit moment verdient zo'n pluim."
De provincie, ver van ons bed? „Ze is misschien wel onzichtbaar. Maar de beslissingen die genomen worden, raken iedereen. Zo regelt de provincie of er industrie of groen in je achtertuin komt."
Jouw speerpunt? „Vervoer over water. Vanwege de files kun je wel meer asfalt gaan neerleggen, maar de waterwegen liggen er al. De rivieren zijn nog lang niet vol."
Hoe waren de vier jaar als Statenlid? „Het was een nuttige, leerzame periode. We hebben ook veel bereikt. Zo is de jeugdzorg mede door ons verbeterd."
tekst Michiel Kerpel beeld RD, Alex van Pijkeren
Klik hier voor een liveblog waar je al het verkiezingsnieuws van minuut tot minuut kunt volgen.