„Verliefdheid is eigenlijk een chemische reactie in de hersenen. Verliefdheid activeert dezelfde hersengebieden als het winnen van een prijs of het krijgen van een compliment. Daarom voelen verliefde mensen zich zo goed. De hersenen scheiden het hormoon dopamine af. Dat veroorzaakt slapeloosheid, hongerverlies, intense energie en sterk gefocuste aandacht”, zo luidt een citaat over verliefdheid uit het ”Puberbrein binnenstebuiten”.
Het boek gaat over de hersenontwikkeling van jongeren en koppelt die aan de praktijk van opvoeding en onderwijs. Verder wordt een link gelegd met de arbeidsmarkt, de politiek en marketing. De auteurs doen uit de doeken hoe het puberbrein werkt, waarom het brein nog niet volgroeid is, en hoe ouders, docenten of andere geïnteresseerden daarop in kunnen spelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de hersenen pas rond het 25e levensjaar volgroeid zijn.
”Puberbrein binnenstebuiten” is vooral leesvoer voor volwassenen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en adviezen krijgen zij een idee hoe ze het beste met jongeren om kunnen gaan. De auteurs: „We hopen dat iedereen die zich verdiept in het puberbrein, voorgoed anders naar die slungelige, giebelende, roekeloze en dynamische jongeren gaat kijken.” Voor jongeren zelf is het boek een feest van herkenning. Het kan hen helpen een en ander een plek te geven.
In 2009 verscheen het populaire boek voor het eerst op de markt en inmiddels is het al ruim 50.000 keer over de toonbank gegaan. Nu ligt het –compleet vernieuwd en inclusief een extra hoofdstuk over ”infobesitas”– weer in de winkel.
”Puberbrein binnenstebuiten”, Huub Nelis en Yvonne van Sark; Kosmos Uitgevers, Utrecht, 2014 (13e druk); ISBN 978 90 215 5696 3; 246 blz.; € 15.