Op die manier verdoet de leerling zijn tijd niet met vakken waar hij of zij wel goed in was en kost het de overheid ook minder geld. Het geld dat door het ministerie wordt uitgegeven aan leerlingen een heel jaar opnieuw te laten volgen, kan worden gebruikt voor die bijlessen.

Dat betoogt onderwijsvakbond CNV Onderwijs. Volgens de vakbond blijven leerlingen op die manier gemotiveerd. „Als je niet goed bent in één of twee vakken, is het beter om daarin te worden bijgeschoold in plaats van alle vakken opnieuw te moeten doen”, aldus een woordvoerder van CNV Onderwijs. De bond denkt dat het plan demotivatie bij leerlingen en onvrede bij ouders voorkomt.

Volgens de vakbond blijft elk jaar zo’n 5 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs zitten. „Dat zijn zo’n 50.000 op een totaal van 925.000 leerlingen. Dat kost de staat jaarlijks zo’n 350 miljoen euro. Bovendien staan kinderen stil in hun ontwikkeling. Dat is slecht voor onze kenniseconomie”, meent de voorzitter van CNV Onderwijs, Michel Rog.

Overigens moet het voor sommige leerlingen wel mogelijk blijven om een heel jaar opnieuw te doen. Rog: „Voor bepaalde scholieren is dat gewoon beter. Zij kunnen misschien meerdere vakken niet bijbenen. Dan moet er worden gekeken wat beter is: onderwijs op een lager niveau of het jaar nog een keer. Maar het moet in overleg met de school, ouders en leerlingen gebeuren.”