-

Wie: Mathilde Messemaker (17), Katwijk

Student: sociaal-agogisch werk, Hoornbeeck College, Rotterdam

Verdient per jaar: 1300 euro bruto

Kan terugkrijgen: 250 euro

„Tweehonderdvijftig euro? Zo, dat is echt veel. Nooit gedacht dat ik dat terug zou kunnen krijgen. Echt leuk!

Ik werk bij de slager: verkopen, vlees snijden en inpakken en salades maken. Daar werk ik elke zaterdag. Maar grappig dat er alsnog zo veel geld kan terugkomen, het is gewoon meer dan twee maandlonen.

Natuurlijk heb ik wel eens van belastingaangifte en belastingteruggave gehoord, maar ik ben nooit op het idee gekomen om het zelf te proberen. Ik vind dat jongeren hier meer over moeten horen, want het is blijkbaar de moeite waard.

Die 250 euro? Die komt gewoon op mijn spaarrekening. Als ik geld contant heb, geef ik het sneller uit. Maar sparen is beter.

Hiervoor werkte ik op de markt en kreeg ik het geld contant. Dan zette ik wel meteen een deel op mijn rekening, maar handig was het niet.

Misschien denken jongeren dat zwartwerken voordeliger is, maar door de belastingteruggave is dat niet zo. Het stimuleert wel om een echt bijbaantje te zoeken. Wat ik nu ga doen? Wel belastingaangifte doen natuurlijk.”

-

Feiten op een rij

● Jaarlijks mag je maximaal 6400 euro belastingvrij bijverdienen. Na aangifte krijg je de loonheffing over dit bedrag weer terug.

● Deze regeling geldt alleen voor jongeren tot 23 jaar. Hiermee wil de overheid jongeren stimuleren een bijbaantje te nemen.

● Studiefinanciering en uitkeringen gelden ook als inkomsten.

● Je hebt alleen recht op studiefinanciering als je niet meer dan 13.215,83 euro verdient.

● Belasting terugvragen kan ook met terugwerkende kracht. Tot vijf jaar later kun je de aanvraag indienen.

● Ook op stage-inkomsten wordt loonheffing ingehouden. Opgeven dus.

● Heb je maar een deel van het jaar fulltime gewerkt? Dan kun je voor een deel je loonheffing terugvragen. Loonheffing wordt over het hele jaar berekend.

Klik hier voor meer informatie.


-

Wie: Jan Breure (20), Waarder

Student: technische bestuurskunde, TU Delft

Verdient jaarlijks: 2000 euro bruto

Krijgt terug: 350 euro

„Ja, ik verdien wel het een en ander. In de zomer ben ik twee maanden koerier bij een snoep- en sigarettenautomatenbedrijf. Tijdens het collegejaar werk ik ongeveer zes uur per week als postbode bij PostNL.

Sinds 2009 doe ik belastingaangifte. Digitaal. Dat kost ongeveer een halve minuut. Tenminste: als je niet –zoals ik nu– je digitale inlogcode vergeten bent. Ik heb dus een nieuw DigiD aangevraagd. Dat wordt nog vijf werkdagen wachten voordat ik aangifte kan doen.

Als je eenmaal in het systeem bent, hoef je alleen nog maar op de knop ”verzenden” te drukken. Omdat het nu na 1 maart is, heeft de Belastingdienst mijn aangifte al ingevuld. Via mijn werkgever en mijn bank zijn de gegevens bekend. Nee, controleren doe ik eigenlijk niet.

Die 350 euro is mooi meegenomen. Ik doe er niets geks mee, gewoon maar bewaren voor als het een keer nodig is. Ach, ik let niet zo op een eurootje meer of minder. Wel probeer ik de belastingformulieren zo voordelig mogelijk in te vullen. Ik heb in één jaar twee werkgevers en ik probeer bij allebei loonheffingskorting te krijgen. Gewoon door het eerste halfjaar de ene werkgever te noteren en het andere halfjaar de andere werkgever. Maar ik weet niet precies of dat wel werkt.

We moeten er wat voor dóén om dat geld te krijgen, en daardoor wordt de overheid rijk. Veel jongeren vinden het te veel moeite. In deze tijden van crisis is dat natuurlijk goed voor de staatskas, maar je begrijpt dat ik die niet opzettelijk ga vullen.”