De een verwachtte die op haar verjaardag later deze week, de ander op die van haar zoon, weer een ander op Koninginnedag en nog anderen weer later of helemaal niet. Maar op 30 april, Koninginnedag, is het dan toch zo ver, aldus de vorstin, koud terug van haar laatste twee staatsbezoeken, aan Brunei en Singapore.

Het is op die 30e april precies 33 jaar geleden dat ze aantrad. Beatrix is het nog niet moe en ze is goed gezond, vertelde ze. Maar er is een tijd van komen en gaan, liet ze uiterlijk heel rustig weten: „Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen.” Ze heeft het volste vertrouwen in zoon Willem-Alexander en zijn vrouw.

Jarenlang heeft ze het overwogen, maar nu met haar 75e verjaardag en de viering van 200 jaar koninkrijk was het het juiste moment, aldus de koningin in een eenvoudige zwarte jurk. Haar aankondiging was zoals die van haar moeder, in 1980. Net zo eenvoudig, met een korte toespraak op tv, aan het begin van de avond, toen echter de 42ste verjaardag van de opvolgster. Het koningschap was Beatrix die 33 jaar een uitzonderlijk voorrecht, benadrukte ze zelf. Natuurlijk haalde ze haar grote steun en toeverlaat prins Claus maandagavond aan. En wijdde ze warme woorden aan haar geliefde Antillen.

Koning Willem-Alexander, het zal wennen zijn vanaf die 30e april. De inhuldiging heeft volgens de grondwet altijd in Amsterdam plaats, in een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Met de inhuldiging in, als vanouds, de Nieuwe Kerk wordt Willem-Alexander overigens geen koning. Hij is dat al vanaf het moment dat zijn moeder de akte van troonsafstand heeft ondertekend.

Er komt nu een koningsdag in plaats van een koninginnedag. Op zijn verjaardag, 27 april. Alleen de eerste koningsdag, volgend jaar, wordt gehouden op 26 april, want de 27e is toevallig een zondag. En het wordt dan toch definitief ‘koningin’ Máxima, dat is nu helemaal zeker. Toen de Argentijnse zich verloofde met de troonopvolger, was dat nog helemaal de vraag.

Haar familie zal niet aanwezig zijn bij de inhuldiging. Haar omstreden papa was al niet bij haar huwelijk. Gezien zijn verleden onder het bewind van de Argentijnse dictator Videla was Jorge Zorreguieta, die maandag 85 werd, meteen al niet gewenst bij officiële plechtigheden, al kon hij wel weer aanwezig zijn bij onder meer de doop van zijn Nederlandse kleinkinderen.

De nieuwe koning blijft nog even in Wassenaar wonen. Hij en zijn gezin verhuizen later, op een „gepast moment”, naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Huis ten Bosch wordt ondertussen gebruikt voor officiële ontvangsten en bijeenkomsten. Paleis Noordeinde in Den Haag blijft fungeren als werkpaleis. Beatrix zal zich naar het zich laat aanzien terugtrekken op Kasteel Drakensteyn bij Lage Vuursche. Het is de laatste jaren gemoderniseerd. Ze kocht het kasteeltje om er in 1963 ‘op zichzelf’ te gaan wonen. Beatrix beleefde er haar eerste jaren als echtgenote en moeder, maar verliet het om in Den Haag te gaan wonen, de regeringszetel.