„De grootste groep voortijdig schoolverlaters zijn jongeren tussen 18 en 23 jaar. Het is heel moeilijk om ze toch een opleiding te laten volgen omdat ze niet meer wettelijk verplicht zijn om naar school te gaan”, aldus een woordvoerder van de MBO Raad maandag.

Onderwijswethouder De Jonge wil in Rotterdam-Zuid proberen om ook de 18-plussers op school te houden, zo schrijft hij in een brief aan minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). Nu is het zo dat jongeren verplicht tot hun 18e op school moeten zitten of ten minste een havo-, vwo-, of mbo niveau 2 diploma moeten hebben.

„Als iemand 18 jaar wordt, is hij niet meer in zicht. Je kan iemand niet dwingen om naar school te gaan als hij of zij volwassen is. Daarom moet goed naar de uitvoerbaarheid van het plan gekeken worden en ook de handhaving ervan”, aldus de woordvoerder van de MBO Raad. In het middelbaar beroepsonderwijs bestaan al verschillende initiatieven om ook die ’lastige’ groep in de schoolbanken te houden. „We betrekken ouders meer bij de opleiding van hun volwassen kind, bijvoorbeeld door intakegesprekken en voortgangsverslagen op te sturen.”