-
Vijf vragen aan finalist Jasper (22)
Jasper Gabriëlse (22) uit Den Haag, student bedrijfskunde, richtte met medestudent Melvin Loggies het bedrijf Seepje op.
Wat is jouw product?
„Seepje, een 100 procent natuurlijk en fairtrade wasmiddel.”
Hoe kwam je op het idee?
„Seepje werd mogelijk na het ontdekken van de vrucht Sapindus mukorossi. In India en Nepal gebruiken mensen de schil van deze vrucht al jarenlang om hun kleren mee te wassen, omdat hij een natuurlijke vorm van zeep afgeeft. Wij dachten: Als mensen daar natuurlijk kunnen wassen, waarom gebruiken wij in Nederland dan chemische wasmiddelen? Dus besloten we na veel tests om deze schillen uit Nepal op de Nederlandse markt te brengen.”
Kunnen jongeren ook wat met jouw product?
„Een wasmiddel is natuurlijk alleen relevant voor jongeren die zelf de was doen, óf voor jongeren die hun lieve ouders die altijd de was voor hen doen een keer op een leuke manier willen bedanken.”
Waarom zou jij de studentenondernemersprijs moeten winnen?
„Seepje doet er alles aan om een positieve impact te hebben op mensen en op het milieu. Hoe meer mensen met Seepje wassen, hoe meer wij kunnen betekenen voor de werk- en leefomstandigheden in Nepal, natuurbehoud in Nepal en de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die onze verpakkingen inpakken in Nederland. Het winnen van de studentenondernemersprijs zou daar ontzettend bij helpen.”
Heb je tips voor andere jongeren die een onderneming willen starten?
„Ja, gewoon doen. Als je ergens de kennis niet voor in huis hebt, werk dan samen. Deel met elkaar, leer van elkaar, en denk na over de gevolgen van wat je doet. Niet alleen voor jezelf of voor je eigen bedrijf, maar ook voor anderen en de omgeving. En doe het alleen als je het écht leuk vindt en er écht in gelooft.”
>>seepje.nl
-
Vijf vragen aan finalist Stefan (21)
Stefan Witkamp (21) uit Enschede, student Creative Technology, richtte met medestudent Emile Nijssen het bedrijf Homey op.
Wat is jouw product?
„Homey – The Living Room. Dit apparaat brengt je huis als het ware tot leven: het zorgt ervoor dat je letterlijk tegen je huis kunt praten, en stuurt vervolgens al je apparatuur aan. Daarnaast denkt het apparaat met je mee. Je hoort het bijvoorbeeld als er regen verwacht wordt en het attendeert je op de volgende afspraak in je agenda.”
Hoe kwam je op het idee?
„Het product is ontstaan toen Emile Nijssen, de medeoprichter, uit bed moest om apparaten en lampen in te schakelen en dacht: Dit kan makkelijker. Sindsdien is het flink uitgebreid tot waar het nu staat.”
Kunnen jongeren ook wat met jouw product?
„Zeker! Homey is voor alle leeftijden. Het is erg handig voor jongeren met een beperking, of voor jongeren die houden van wat gemak. Als je op kamers woont, kun je je studentenkamer mooi aansturen met Homey. In een eensgezinswoning kun je misschien meer apparaten koppelen, maar Homey is niet voor niets ontstaan op een studentenkamer!”
Waarom zou jij de studentenondernemersprijs moeten winnen?
„Omdat we een nieuw product op de markt brengen dat door de spraakbesturing helemaal van deze tijd is. Het valt binnen twee opkomende markten: ”home automation” en ”internet of things”. Via crowdfunding hebben we al 2 ton opgehaald als startkapitaal. Als we de prijs winnen, helpt ons dat om Homey snel in de winkel te krijgen.”
Heb je tips voor andere jongeren die een onderneming willen starten?
„De belangrijkste tip is: gewoon beginnen, het gewoon doen. Als je ondernemend bent, en dus steeds kansen ziet, moet je er op een gegeven moment één grijpen en er helemaal voor gaan.”
>>athom.nl