Nu moet staatssecretaris Teeven (Justitie) er een nieuw besluit over nemen, zo heeft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming besloten.

Van der G. zit sinds de moord op Fortuyn in mei 2002 vast. Hij kan in mei 2014, onder voorwaarden, worden vrijgelaten omdat hij dan twee derde van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten. Ter voorbereiding daarop vroeg hij herhaaldelijk verlof aan. Dit werd echter geweigerd door de gevangenisdirecteur omdat dit te veel maatschappelijke onrust met zich zou meebrengen.

De raad besloot echter dat zijn recht op resocialisatie zwaarder weegt dan de maatschappelijke onrust die het proefverlof zou veroorzaken. „Van de directeur en bij uitstek van de staatssecretaris kan worden verlangd dat zij hiervoor zorg dragen”, zo stelt de raad. Teeven moet voor 14 oktober een besluit nemen.

De staatssecretaris benadrukt dat de uitspraak ‘nadrukkelijk niet’ betekent dat Van der G. ook meteen verlof krijgt. „Het kan zijn dat ik volgende week beslis dat hij geen verlof krijgt”, aldus de bewindsman. Teeven, die volgende week een beslissing verwacht te nemen, wees ook woensdag op het gevaar van maatschappelijke onrust rond een proefverlof en stelde dat Van der G. ook in de gevangenis op zijn vrijlating kan worden voorbereid.

Uit de eerste reacties op de uitspraak van de raad, bleek woensdag al hoe gevoelig de zaak nog altijd ligt. De broer van het slachtoffer, Marten Fortuyn, voorspelde grote maatschappelijke onrust en een gevaarlijke situatie voor Volkert van der G. als hij op verlof mag. De PVV stelde dat Teeven zich aan een eerder gedane toezegging moet houden dat iemand niet vervroegd in vrijheid mag worden gesteld bij maatschappelijke onrust. Ook de VVD is tegen het proefverlof. De toenmalige chauffeur en voormalig LPF-Kamerlid Hans Smolders noemt het besluit „een wereldvreemde beslissing”. „Ik ga ervan uit dat staatssecretaris Fred Teeven zijn rug recht houdt.”