Een herkenbaar tafereel. Maar er klopt iets niet. Ons eten belandt toch in onze maag? Daar start het zijn reis door de spijsverteringsorganen. De mens kan namelijk niet zonder voedsel. Toch is het tegenwoordig niet meer zo normaal dat wat we aanschaffen ook werkelijk verorberd wordt. Kliekjes verdwijnen maar al te vaak in de kliko.

Je kent dat wel. Ouderen die gekscherend, maar met een serieuze ondertoon, tegen jongelui zeggen: „Je hebt de oorlog zeker niet meegemaakt.†Eten weggooien was er in de Hongerwinter echt niet bij. Soep van aardappelschillen was beter dan niets. Overdreven om telkens met die Hongerwinter op de proppen te komen? Nou, de cijfers van voedselverspilling liegen er niet om.

Uit onderzoek blijkt dat een Nederlands huishouden per jaar gemiddeld 8 tot 11 procent van het eetbare voedsel –dus niet de botten van een karbonaadje of een klokhuis– verspilt. Dat komt neer op ruim 50 kilo per persoon. Een kwart daarvan zit zelfs nog in de verpakking.

In geld uitgedrukt gooien we met ons allen jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan restjes in de vuilnisbak. Omgerekend is dat een bedrag van ongeveer 400 euro per huishouden per jaar. In de horeca en supermarkten komt er nog eens voor 2 miljard euro per jaar bovenop.

Demissionair minister Verburg van LNV wil voedselverspilling stoppen. Ze gaf onlangs het startschot voor een campagne tegen het weggooien van eten. De bewindsvrouw wil dat de voedselverspilling in 2015 met 20 procent is afgenomen.
De consument moet volgens haar over het voorkomen van verspilling nadenken. Als je slim koopt, kookt en bewaart, heeft dat voordelen voor je portemonnee. En minder verspillen heeft ook een positieve invloed op het milieu.

Samen met chef-kok Jonathan Karpathios maakte minister Verburg onlangs â€Hollandse tapas†van restjes bloemkool. Karpathios runt restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij wil zo min mogelijk kliekjes weggooien.

Bij de start van de campagne werd de website hollandsetapas.com gelanceerd, met recepten voor het smakelijk opdienen van kliekjes. Op de site van Milieu Centraal is een weggooitest te downloaden. Zo kun je een paar weken lang per dag bijhouden wat je verspilt. Volgens de site denken veel mensen dat hun weggooigedrag wel meevalt. Gevolg: verbaasde reacties na het doen van de test. „Erg confronterend. Maar het heeft me wel aan het denken gezet.â€

tekst Michiel Kerpel, beeld ANP