-
Hanneke van Westreenen (19) uit Zetten
Heidelbergse Catechismus, waar denk je aan?
„Aan vragen en antwoorden die nog steeds actueel zijn in mijn leven.”
Luister je graag naar catechismuspreken?
„Ik kerk in de hersteld hervormde gemeente te Andelst, en gelukkig hebben we een dominee. Persoonlijk vind ik het erg fijn als er uit de catechismus gepreekt wordt, omdat er vragen aan de orde komen die je tot nadenken stemmen. Soms herken je bepaalde dingen in je eigen leven. Dan is het fijn als de predikant er dieper op ingaat, zodat je de inhoud beter leert begrijpen. Ik vind catechismuspreken niet lastiger te volgen dan ‘gewone’ preken.”
Het belijdenisgeschrift bestaat 450 jaar. Is het nog wel van deze tijd?
„Persoonlijk vind ik dat de catechismus niet aan tijd gebonden is. De inhoud is en blijft hetzelfde. Neem bijvoorbeeld vraag 21: „Wat is een waar geloof?” Een vraag die voor elk mens van belang is. En juist omdat er veel jongeren zijn die de catechismus moeilijk vinden, is het van groot belang dat eruit gepreekt wordt.”
Jij vindt het taalgebruik makkelijk?
„Nou ja. Niet moeilijker dan dat in de Bijbel zelf. Ik vind het dus niet nodig dat er een herziene versie komt, omdat ik het nog goed kan begrijpen. Maar ik kan me voorstellen dat er anderen zijn die een herziening fijn zouden vinden.”
----
Geeske van Laar (15) uit Nijkerk
Heidelbergse Catechismus, waar denk je aan?
„Dat hij speciaal voor jongeren is geschreven. Maar ook dat ik er zelf weinig van begrijp. Verder denk ik aan catechisatie, daar behandelt de dominee de catechismus nu.”
Luister je graag naar catechismuspreken?
„We hebben in onze hervormde gemeente in Nijkerk drie dominees. Als een van hen voorgaat, wordt er tijdens de middagdienst uit de catechismus gepreekt.
Persoonlijk heb ik liever een gewone preek. Catechismuspreken vind ik een beetje uitleggerig. Niet dat het gelijk saai is, maar een geschiedenis of een gedeelte uit het Nieuwe Testament spreekt me meer aan.”
Het belijdenisgeschrift bestaat 450 jaar. Is het nog wel van deze tijd?
„Door het taalgebruik, de lange zinnen en oude woorden begrijpen jongeren van deze tijd de catechismus niet meer. Ik zou zeggen: herschrijven. De Heidelbergse Catechismus was bedoeld voor jongeren, en dat moet ook zo blijven.
De catechismus helemaal wegdoen, gaat weer veel te ver. Het is een belangrijk belijdenisgeschrift. Je kunt er veel aan hebben. Antwoorden op geloofsvragen zijn erin te vinden.”
Maar wel een herziene versie dus?
„Ja, ik zie graag een herziene Heidelbergse Catechismus. Ik denk wel dat jongeren nauw moeten worden betrokken bij zo’n project. Jongeren begrijpen jongeren.”
Enthousiast: „En dan graag een samenwerking vanuit echt alle verschillende reformatorische kerken. Dat zou mooi zijn.”
-
Gijsbert Doornenbal (17) uit Driebergen
Heidelbergse Catechismus, waar denk je aan?
„Aan het belijdenisgeschrift waar elke zondag over gepreekt wordt.”
Vind je die preken moeilijk?
„Ik zit in de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Langbroek. Wij hebben zelf geen predikant. Daarom leest er bijna elke zondag een ouderling.
Ik luister liever naar een preek over Jozef dan over de sleutelen des hemelrijks, om maar eens iets te noemen. ‘Gewone’ preken zijn vaak beter te volgen. Al hangt dat wel af van de uitleg. Wat ik helemaal moeilijk vind, is als de ouderling een catechismusverklaring leest van een predikant uit de 17e eeuw.”
Het belijdenisgeschift bestaat 450 jaar. Is het nog wel van deze tijd?
„Ongetwijfeld! De geestelijke lessen blijven hetzelfde. De Bijbel is al duizenden jaren oud, en nog steeds actueel.
Herschrijven van de catechismus, hoe zou dat moeten? Je gaat het dagboek van Anne Frank na 450 jaar toch ook niet aanpassen? Het is in de Tweede Wereldoorlog geschreven en wordt door die tijd gekenmerkt. Hetzelfde geldt voor de catechismus.”