Jarenlang leefde ze schijnheilig, vertelt Alies. Ze gedroeg zich voor het oog voorbeeldig, maar dat was alleen uiterlijke godsdienst. „Zodra een jongere in mijn omgeving iets vertelde over een persoonlijk geloof in God, oordeelde ik daar meteen over. Dat kon voor mijn gevoel gewoon niet waar zijn. Een vorm van afgunst ten opzichte van hen die de Heere wél kenden, denk ik. Met deze houding verdoezelde ik voor mezelf dat het niet goed zat tussen mij en God. Ik was meer met de geestelijke staat van anderen bezig dan met die van mezelf.”
Alies komt tot het besef dat ze met al haar oordelen op de verkeerde weg zit. „Ik hield God tegen. Ik liet Hem niet Zijn werk doen, maar dwong Hem eigenlijk naar mijn theorieën te handelen, omdat ik dacht dat ik precies wist hoe een bekering in zijn werk ging. Maar toen de Heere in mijn leven kwam, wezen alle vingers waarmee ik ooit naar anderen wees naar mij.”
Lichtflits
De twintiger moet afstand nemen van haar oude overtuigingen en raakt compleet in de war. „Er wordt weleens gezegd: Als God in je leven komt, klopt er geen theorie meer. Dat is ook zo, heb ik ervaren. God houdt zich niet aan lijstjes die wij voor Hem opstellen, maar werkt zoals Hij wil. Ik ging er bijvoorbeeld van uit dat een bekering een heel bijzondere ervaring moest zijn, iets als een lichtflits uit de hemel. Alles van mezelf moest echter overboord om te ontdekken dat ik alleen uit genade zalig kon worden. Ik leerde ook dat God bij iedereen weer anders werkt en dat het niet van belang is hóé Hij precies werkt. Jezus heeft ook nooit aan mensen gevraagd hoe Hij in hun leven is gekomen. Hij vroeg alleen: Heb je mij lief?”
Alies is ervan overtuigd dat veel jongeren in hun theorieën en oordelen een excuus vinden om God te ontlopen, net zoals zij deed. Ze is bang voor de gevolgen daarvan. „Als je de Bijbel gaat lezen met het idee dat Gods Woord niet voor jou is bedoeld, is het bij voorbaat een dode letter. Natuurlijk, God brengt mensen tot geloof; dat kun je niet zelf. Maar we moeten het wel van Hem verwachten.”
Bruiloftskleed
De grote verandering die in het leven van Alies heeft plaatsgevonden, is niet onopgemerkt gebleven voor haar omgeving. Waar ze er vroeger op los oordeelde, heeft ze nu te maken met het oordeel van anderen. „Ik wil gewoon heel graag jongeren wakker schudden. Maar ik loop er tegenaan dat veel van hen denken dat bekeerd worden haast onmogelijk is.”
Soms heeft ze er zelf ook nog moeite mee niet te snel te oordelen, biecht ze op. „Veel christenen leven zo anders dan wij. Ik kan daar erg van in de war raken: wat is echt geloof en wat niet? Misschien hoeven we dat niet te weten en kan dat ook niet. De mensen uit de gelijkenis van de koninklijke bruiloft hadden ook niet door dat er onder hen een man zonder bruiloftskleed zat. Alleen de Heere ziet het hart aan.”
Ze kijkt in elk geval uit naar de HHJO-jongerendag van zaterdag. „Dan komt de boodschap heel dichtbij, omdat hij echt op jongeren is afgestemd. Elke jongere zou erheen moeten gaan, want iedereen heeft met het thema schijnheiligheid te maken.”
----
Jongerendag HHJO
De Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie (HHJO) houdt zaterdag de jaarlijkse jongerendag +16 met het thema ”(Schijn)Heilig?!”. Locatie: Euretco, Koninginneweg 1 te Hoevelaken.
Programma: Tijdens de dag worden twee workshoprondes gehouden. De in totaal twaalf workshops waaruit bezoekers kunnen kiezen, gaan over thema’s als ”Heilig leven”, ”Jouw plek in de gemeente” en ”Het gezag van de Bijbel”.
Tijd: Vanaf 14.15 uur inloop. Programma start om 15.00 uur, afsluiting rond 20.30 uur. Voor avondeten wordt gezorgd.