Want de tijd dringt. Vanaf 1 september gaat de maatregel in. Door de verkiezingen van 12 september duurt het nog zo’n 5 weken voordat de nieuw geïnstalleerde Tweede Kamerleden voor het eerst vergaderen en besluiten kunnen nemen. De duur en de uitkomst van een aansluitende kabinetsformatie zijn eveneens ongewis.
De langstudeermaatregel van het huidige demissionaire kabinet van VVD en CDA is voor studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moeten ruim 3000 euro extra per jaar betalen, bovenop het collegegeld.
Dinsdag verraste CDA-lijsttrekker Sybrand Buma met de mededeling dat zijn partij niet langer achter de maatregel staat. PvdA, SP, D66 en GroenLinks hadden die mening al langer. Alleen de ChristenUnie is nog voorstander. De VVD heeft de maatregel niet opgenomen in het verkiezingsprogramma, maar wil er pas vanaf als er een goed alternatief ligt dat de benodigde 400 miljoen euro oplevert.
Zo zit verantwoordelijk staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD, Onderwijs) er ook in. „Als de Tweede Kamer iets anders wil, dan moet ze zelf met dekking komen”, zo reageerde hij woensdag.
GroenLinks wil Zijlstra nu in een spoeddebat tot actie bewegen. Daarvoor zou de Kamer moeten terugkeren van reces. Volgens PvdA, SP en D66 kan een debat voorkomen worden als Zijlstra aankondigt de maatregel niet per september in te voeren en er vervolgens tijd is om met alternatieven te komen. De PvdA heeft woensdagochtend in een brief aan de andere politieke partijen gevraagd zich achter afschaffing van de boete te scharen
Uiterlijk donderdagmiddag is duidelijk hoe de procedure in de Kamer verdergaat.