Subthema 'auteurs'

Ergens sluiten zich de oevers

Naar aanleiding van het werk van Willem Jan Otten ontstaan minirelletjes. Dat was zo toen in 1996 "De nacht van de pauw" verscheen, en ook deze winter, bij de verschijning van zijn jongste dichtbundel, "Eindaugustuswind", waren niet alle recensenten over hem te spreken. Bijna ontzet constateerden ze dat een échte literator dingen schreef die alleen maar als christelijk geduid kunnen worden. Maar verder was het goede poëzie. Op dit soort ruimdenkendheid reagerend, schreef Oek de Jong (met enkele anderen) in Trouw geheel terecht dat "de Nederlandse debatcultuur nog steeds wordt verziekt door een even verkrampt als oudbakken antiklerikalisme."

Lees meer

De Indo's van Joke Verweerd

Het schrijverschap van Joke Verweerd is in ontwikkeling. Met "Permissie" schreef ze een mooie, goed geconstrueerde roman, waarin uit duizend kleinigheden blijkt hoezeer ze haar onderwerp beheerst. Het leven van een Indische familie in Nederland en de ervaringen van een Nederlandse in Indonesië zijn op een evenwichtige manier tot één verhaal verwerkt.
Lees meer

Het boerenmeisje en de prins

Het boerenmeisje Anna Yevnovna Burenin is nog altijd in dienst van de adellijke familie Fedorcenko. En de geheime liefde tussen haar en prins Sergei Fedorcenko is inniger dan ooit. De twee worden echter opnieuw van elkaar gescheiden. Zo staan de zaken in het derde deel van De Russen: "De maalstroom van de overwinning".
Lees meer

Een lege wieg

"Een thriller die aan spanning wint naarmate het verhaal vordert", meldt de uitgever op de achterkant van "Nachtwakers". Voordat ik het boek ging lezen, verwachtte ik daarom een verhaal dat maar langzaam op gang komt. Die veronderstelling bleek te kloppen.
Lees meer

Mientje en Gerrit hopen op een kind

De populaire "Mientje-trilogie", die bijna 20 jaar geleden als vervolgverhaal in het Reformatorisch Dagblad verscheen, is opnieuw uitgegeven. Onlangs drukte deze krant het vierde boek over Mientje dagelijks als feuilleton af. Ook in dat deel kan Mientje de ware vrede niet vinden.
Lees meer

Een voorvechter van burgerrechten

Martin Luther King jr. zal in de geschiedenis voortleven als een van de groten die deze eeuw heeft voortgebracht. In zijn roman "Dromer" schildert Charles Johnson de laatste jaren van de zwarte voorvechter van burgerrechten.
Lees meer

Op de vlucht

De twee nieuwe boeken van inmiddels ervaren schrijvers als Geesje Vogelaar- van Mourik en J. D. Heemskerk lezen lekker weg. De spanning is voelbaar, al twijfelt de lezer geen seconde aan de goede afloop.
Lees meer

De boodschap van Oscar Wilde

In de Engelse literatuur heeft Oscar Wilde altijd een bijzondere plaats ingenomen. Hij leefde van 1854-1900 en schreef dus al zijn belangrijke werken aan het eind van de 19e eeuw. In feite is de 19e eeuw de tijd geweest van de grote romans, geschreven door de Brontës, Dickens, George Eliot, Hardy en vele anderen. Het is opvallend dat Oscar Wilde slechts één roman geschreven heeft: "Het portret van Dorian Gray".
Lees meer

Schatgraven op Stonewycke

Michael Phillips en Judith Pella zijn met het vierde deel van hun Stonewycke Saga in de twintigste eeuw beland. De auteurs halen nu Allison MacNeil als hoofdpersoon voor het voetlicht. Zij is de achterkleindochter van Ian en Maggie, die de helden van deel 1 en 2 waren, en die overigens nog altijd op kasteel Stonewycke wonen.
Lees meer

De grenzen van het korte verhaal

Sommige schrijvers van korte verhalen zijn als beginnende dominees: ze willen alles in één preek aan de orde stellen. Dat kan van de auteurs die in het CLK-actieboek "Een steenworp afstand" vertegenwoordigd zijn, niet gezegd worden. Ze overschatten hun mogelijkheden niet, ze kiezen voor een beperkte, afgebakende thematiek. Komt het daardoor dat de bundel als geheel minder indruk nalaat dan de novelle "Kaj", die het CLK vorig jaar als actieboek presenteerde?
Lees meer