Subthema 'auteurs'

Berooid gezin krijgt een boerderij

Twee jaar na de grote beurskrach in 1929 verlaat het gezin Wortham -vader Samuel, moeder Julia en de kinderen Robert en Sarah- zijn woonplaats Harrisburg. Hun bezittingen kunnen ze al liftend en lopend makkelijk meenemen: 8 dollar en drie zakken met kleding en wat persoonlijke bezittingen. Leisha Kelly beschrijft in de roman "Julia's hoop" de moeilijkheden van een berooide familie.
Lees meer

"Ik ben nieuwsgierig naar mensen"

In Amerika en Engeland verschijnt de ene uitstekende biografie na de andere, Nederland is nog maar net aan de inhaalslag begonnen. Wat bezielt een biograaf? Hoe komt hij erbij om zijn tijd te besteden aan het scheppen van orde in andermans bestaan? Welke keuzes maakt hij en hoe geeft hij zijn bevindingen vorm? Hans Werkman over zijn biografieën van Willem de Mérode en J. K. van Eerbeek.
Lees meer

Een wereld waarin de Bijbel ontdekt wordt

Een boek met een heel andere insteek is "Het eiland zonder verleden" van Gerbrand Fenijn. Als Huino, de vriend van Jom, verbannen wordt naar de zwarte rotsen, geeft hij Jom de opdracht op zoek te gaan naar het geheim van het verdwenen Boek.
Lees meer

De zegen van een gehandicapt dochtertje

In de roman "Een milde regen" beschrijven Beverly LaHaye en Terri Blackstock de moeilijkheden van vier vriendinnen. Het opschrift voorin het boek speelt daarbij een grote rol. "Voor Stephen, Beverly's lieve kleinzoon, die de familie leerde dat het syndroom van Down eerder een zegen dan een kruis betekent".
Lees meer

Onderdrukker als eega

Grace O'Malley groeit in het midden van de negentiende eeuw op in een Iers pachtersgezin. Als ze op vijftienjarige leeftijd trouwt met de Engelse landheer Bram Donnelly, lijkt haar toekomst en die van haar familie er een stuk zonniger uit te zien.
Lees meer

Hugo Claus 75 jaar

De Belgische dichter-schrijver Hugo Claus vierde maandag zijn 75e verjaardag. Claus is een veelschrijver die een immense hoeveelheid romans, gedichten en toneelstukken produceerde. Internationaal brak hij in 1983 door met zijn magnum opus "Het verdriet van België". Hij is, net als Harry Mulisch, al jaren kandidaat voor een Nobelprijs.
Lees meer

Iemand van binnenuit bekijken

In Amerika en Engeland verschijnt de ene uitstekende biografie na de andere, Nederland is nog maar net aan de inhaalslag begonnen. Wat bezielt een biograaf? Hoe komt hij erbij om zijn tijd te besteden aan het scheppen van orde in andermans bestaan? Welke keuzes maakt hij en hoe geeft hij zijn bevindingen vorm? Dr. Elsbeth Etty over haar biografie van Henriette Roland Holst, waarop zij in 1996 promoveerde.
Lees meer

Mietje Hulshoff, de dolende domineesdochter

Er zijn dictators en dictators. Een echte dictator sterft in bed, een onechte dictator wordt gedood of gedwongen zichzelf te doden. Zo horen Napoleon, Stalin, Idi Amin en misschien Aristide in de ene groep en Hitler , Caesar en vele anderen in de andere groep.
Lees meer

Dichter van de gulden middenweg

"Ik heb een monument voltooid/ bestendiger dan brons en hoger/ dan koninklijke piramiden;/ geen vraatzucht van een regenbui,/ geen teugelloze noordenwind,/ geen eindeloze jarenrij/ en vlucht der tijden breekt het af." Wat de Romeinse dichter Horatius hier, aan het eind van zijn derde boek Oden, zegt over zijn eigen poëzie mag evenzo gelden voor het vertaalwerk van Piet Schrijvers, dankzij wie het complete oeuvre van Horatius nu in de Nederlandse taal beschikbaar is.
Lees meer

Eerst zien, dan schrijven

Haar eerste roman "Gebroken Wit" was nog niet uit of Marianne Witvliet werd gevraagd om het CLK-actieboek 2004 te schrijven. "Ik heb een paar dagen bedenktijd gevraagd, maar voelde dat ik het moest doen." Bijna verontschuldigend: "Ja, ik voel me nogal snel verantwoordelijk." Voor opbouwende kritiek is ze niet bang. Maar: ""Enkele reis Aix" is op dit moment het beste dat ik te bieden heb."
Lees meer