Subthema 'auteurs'

Jongeren met problemen centraal in Mes-jeugdromans

Het boek "Ramkraak in Kralingen" van Ben de Raaf is het nieuwste in een serie rond Roel Westland. Wie de voorgaande delen ("Moord in Ommoord", "Paniek in Prinsenland" en "Commotie in Crooswijk") met spanning gelezen heeft, zal ook dit verhaal aanspreken.
Lees meer

Thea Beckman (1923-2004)

 
Lees meer

Verdwijnen, vergeten, vergaan

"Zij die verdwenen, raken vergeten/ Zij die blijven, vergaan/ Alleen de plaatsen waar zij verbleven,/ Blijven bestaan." Dit zijn regels uit een gezang van de Maori's, de aboriginals in Australië, en ze vormen het motto van "Buiten is het maandag", de nieuwste roman van Bernlef. Woorden zoals "verdwenen", "vergeten", "blijven" en "vergaan" hebben alles te maken met de kern van de roman.
Lees meer

Op zoek naar de ark van Noach

Spelend in een heel andere tijd, maar zeker zo spannend, is Henk Koesvelds "Boudin, de nar van Monnikenrede". Ook hier een stortvloed van gebeurtenissen, met telkens weer verrassende wendingen, daar waar je heel iets anders verwacht, en die de aandacht van de lezer gespannen houden. En ook hier een (nog duidelijker) religieus accent, zij het natuurlijk bij die tijd behorend.
Lees meer

Echte dichter kan zonder subcultuur

Wanneer er een nieuwe poëziebloemlezing verschijnt, worden er in christelijk literair Nederland gewoonlijk kreten van afgrijzen geslaakt. Dichter A staat er niet in, van B is maar een gedicht opgenomen, terwijl er van de onchristelijke C maar liefst drie gedichten opgenomen zijn, gedichten die bovendien beslist onderdoen voor de poëzie van de christelijke A en B! Toen Gerrit Komrij dit voorjaar een "zeer herziene en zeer vermeerderde druk" van zijn bij het grote publiek toonaangevende bloemlezing uitbracht, was het niet anders.
Lees meer

Verhalen rond de feestdagen

Om een samenkomst rond de kerkelijke hoogtijdagen vorm te geven, is heel wat denkwerk nodig. "Opluisteren" wil zo veel zeggen als "extra feestelijk maken". Joke Verweerd deed een poging om samenstellers van diensten te helpen. Ze wil met nieuwe woorden een nieuw licht laten schijnen op de bekende feesten. Een poging, schreef ik. Want woorden zijn er genoeg. Maar of ze als goed en zinvol ervaren worden, hangt af van je plaats op de kerkelijke kaart.
Lees meer

Aan de kant van de vijand

Het kasteel van ridder Schenk van Toutenburg wordt bedreigd door een andere ridder, die van het nabijgelegen Kuinre.
Lees meer

Struikelende gedachten

Een literair kinderboek met ontroerende, ingehouden emoties, zo kun je "Zie ik je nog eens" van Ed Franck, een veelgelauwerde Vlaamse jeugdschrijver, het best omschrijven. Een aangrijpend verhaal over verlies.
Lees meer

Schrijversleven vol scherven

Een schrijver op leeftijd bezoekt Parijs en herinnert zich de periode van zijn beginnende schrijverschap. Hij woonde toen in Parijs en hoopte op een succesvolle carrière. Nu hij oud is geworden is weemoed het enige dat overblijft. De roman waarin dit verhaal te lezen valt, is van Remco Campert. Al een kleine zestig jaar is hij actief als schrijver, dichter en vertaler. Ook hij begon ooit in Parijs.
Lees meer

Oproer over een nieuw aquaduct in de oude stad

Met "De hoop van Jeruzalem" is het zesde en laatste deel uit de serie "De erfenis van Sion" van het immer nijvere schrijversduo Thoene verschenen. De lezer wordt vanuit de geheime koepel onder de oude stad waar Moshe Sachar zich in 1948 bevindt, meegenomen naar de jaren dertig van de eerste eeuw.
Lees meer