Subthema 'auteurs'

Het luisterend oor van Ida Gerhardt

"De psalmen hebben de bewogenheid en de tekening van levend water, waar weer en wind steeds wisselend overheen gaan. Nooit kunnen onze ogen scherp genoeg zien, nooit onze oren opmerkzaam genoeg luisteren." Dat is in een notendop de visie van Ida Gerhardt op de psalmen. Een vertaler of berijmer moet vóór alles luisteren om de nuances op te merken. Zelf heeft ze dat in praktijk gebracht in haar eigen prozavertaling die we aantreffen in het derde deel van haar "Verzamelde gedichten".
Lees meer

Uit het leven van een aartsvader

Een nieuw boek van de hand van J. van ‘t Hul verscheen. De schrijver is kerkredacteur bij het Reformatorisch Dagblad. Desondanks heeft hij tijd gevonden om zich te verdiepen in het leven van Abraham, de vader aller gelovigen. Het boek heeft als titel “Ga gij uit”, en als ondertitel “Het leven van Abraham”.
Lees meer

Ellen Warmond houdt alleen taal over

In diverse opzichten is de titel van Ellen Warmonds nieuwste bundel een vondst. "Kaalslag". Een helderwit kaft van dik gebobbeld, gerimpeld papier. De omslag van de 52 gedichten is erg leeg, behalve de titel en de auteursnaam die bijna van het vlak afvallen, neergeslagen. Toch zijn de paar woorden die er nog staan er het bewijs van dat er toch altijd nog iets overblijft: woorden, gedichten.
Lees meer

Leven is heel gevaarlijk

Niet zo heel lang geleden, in 1988, debuteerde Margriet de Moor met de verhalenbundel "Op de rug gezien". Nu, elf jaar na haar debuut, is haar naam niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. Haar boeken worden gewaardeerd, veel scholieren zetten ze op hun literatuurlijst. De nieuwe roman van Margriet de Moor, "Zee-Binnen", bewijst opnieuw haar talent. Het is een lichtvoetig en tegelijkertijd ernstig boek.
Lees meer

"Ik heb dat soort liever niet in de winkel"

Een van de meest gelezen kinderboekenauteurs, ook onder christelijke jongeren, is ongetwijfeld Carry Slee. Toch is op de inhoud van een aantal van haar boeken het nodige aan te merken. Geldt dit ook voor "Bikkels", een heruitgave van het boekenweekgeschenk uit 1999?
Lees meer

De last van veel levensvragen

Er zijn boeken waarop de lezer even weinig grip krijgt als kousenvoeten op een parketvloer. "De laatste rol" van Frank Dorst is zo'n boek. Met in de hoofdrol de even eenvoudige als weerbarstige vraag: "To be or not to be."
Lees meer

Een verstoord isolement

Ergens voor de kust van Schotland ligt een eiland met in het midden een verlaten wildernis. Althans, dat is wat de kustbewoners denken. Ze weten niet dat enkele kilometers van hen verwijderd het valleidorp Mandragora ligt, waar de inwoners nog in de meest eenvoudige omstandigheden leven.
Lees meer

Licht over duistere werkelijkheid

"Antwoord mij" is de titel van de nieuwe roman van de Italiaanse schrijfster Susanna Tamaro. Het boek gaat zwaar aan tragiek, aan leed en pijn. De flaptekst meldt dat "het geloof in de liefde de mens in staat stelt boven zijn beperkingen uit te groeien." Gelukkig dekt deze vlag de lading niet. "Antwoord mij" is veel rijker; het is niet minder dan een roep tot de God van hemel en aarde.
Lees meer

Zijlstra's kwatrijnen

Ter gelegenheid van Jaap Zijlstra's zeventigste verjaardag verscheen een mooi vormgegeven bundel kwatrijnen: "Dwaaltuin". Vol met verzen van vier regels per stuk, die erom vragen woord voor woord overdacht te worden.
Lees meer

Kinderkruistocht smoort in twijfel en eenzaamheid

Het aangrijpende verhaal van de kinderkruistocht uit 1212 kent iedereen, dankzij het beroemde boek "Kruistocht in spijkerbroek" van Thea Beckman. Er is nu een nieuw boek verschenen over deze reis: "Het verhaal van de kinderkruistocht", geschreven door Flip Droste. Maar waar de lezer bij Beckman te midden van alle ellende nog hoop en liefde vond, daar blijft bij Droste niets anders over dan twijfel en eenzaamheid.
Lees meer