Subthema 'auteurs'

De vrouw als bron van alle kwaad

Joost van den Vondel is een van de allergrootsten in de Nederlandse literatuur. Hij biedt een allesomvattende visie op God, engelen, mensen, de zin van het leven, de wereld en de geschiedenis. Misschien moet Vondel maar weer verplichte lectuur worden op middelbare scholen, voor iedereen die op zoek is naar Nederlandse identiteit en Nederlandse wortels, voor iedereen die wil weten hoe het christendom ons denken heeft bepaald.

Lees meer

Raffi moet weg uit Nederland

Leerlingen van een basisschool kunnen er zomaar mee te maken krijgen. In hun klas trekken ze op met een kind dat als vluchteling naar Nederland kwam. Als blijkt dat het asielzoekersgezin hier uiteindelijk niet mag blijven, is het buitenlandse vriendje of vriendinnetje soms ineens verdwenen. In het jeugdboek "Adres onbekend" moet Nina afscheid nemen van haar Armeense maatje Raffi.
Lees meer

IJzeren mannen en een tedere vrouw

"Van voorwenders heb ik geen afkeer maar een afschuw. Sommigen hebben een geweten. Maar pas op! Ze trachten niet op te vallen. Ze zijn schrander. Zij kennen hun geschiedenis, hun historie! Maar ik zeg u: onder de gedienstigheid woekert de moordlust." Dit citaat uit Augustinus' "Belijdenissen" leest Moz, hoofdpersoon in het prozadebuut van Stijn van der Loo, als hij in de spullen van zijn directeur zit te neuzen. En hij weet zich aangesproken, want hij is zo'n "voorwender", zo'n huichelaar.
Lees meer

Telefoonboek

Jacques Kruithof (1947) is vooral bekend als essayist, maar hij schrijft ook fictie. Het boek dat recent van hem verschenen is, "Het slotfeest", doet je even met de ogen knipperen. Het is dik en groot, heeft iets weg van een telefoonboek dat zwaar flapt als je het heen en weer beweegt. Lezend in dit boek raak je in verwarring: het lijkt toch deksels veel op een autobiografie! De feiten uit het leven van Melchior, de hoofdpersoon van deze roman, lijken op de feiten die bekend zijn van Jacques Kruithof: werken aan een lerarenopleiding, poëzie en essays over modernistische auteurs schrijven. Toch wil het boek fictie zijn, hoewel Kruithof duidelijk veel geput heeft uit zijn eigen leven.
Lees meer

Wonderlijk

De roman van Rob van der Linden (1957) -"Het logboek van Brandaan"- is een wonderlijk staaltje van vertelkunst. Van der Linden tovert in kort bestek complete werelden tevoorschijn. Er zijn vele levens, omstandigheden en sferen waarmee de lezer kennismaakt. De kans is groot dat je de greep op het geheel kwijtraakt, hoewel de vertelling van begin tot eind boeit.
Lees meer

Ontwrichtend

"Lichtjaren" van Enter (1968) is een liefdesroman. Maar bijzonder rooskleurig gaat het in dit boek niet toe. Enter vertelt het verhaal van Nils Groede en diens stukgelopen liefdesrelatie met Hella Roukens. Hoewel "Lichtjaren" natuurlijk een vertelling is, kun je het boek gerust ook een studie naar gereserveerdheid noemen. Nils Groede leeft in zijn eigen observaties, in pietluttige feiten en weetjes. Maar de vrouw om wie het gaat, zijn geliefde, ontmoet hij die werkelijk in het hier en nu? Het blijkt op de een of andere manier niet te lukken. Dat is een ontwrichtende factor in hun relatie, maar ook een noodlottige: er valt niets tegen te doen. Enters roman valt te beschouwen als een poging om dit wonderlijke gebeuren in beeld te krijgen, om de geheime wetten die eraan ten grondslag liggen te ontdekken.
Lees meer

De oorlog is het centrum van alles

Chaja Polak is een van de vertolkers van het joodse oorlogsleed in de Nederlandse literatuur. Het gaat bij haar niet zozeer om concrete vervolgingen, pogroms of concentratiekampen, maar om het leven daarna. In haar nieuwe roman, "Salka", vertelt zij het verhaal van een vrouw die de kampen overleefde. Polak schetst suggestief en indringend het leven van deze vrouw met haar verdriet, hoop en kordaatheid.
Lees meer

"Laatste bazuin" kan niet ophouden

Ze leveren geen serieuze theologie, geen literatuur, geen geschiedenis. En toch leest de halve wereld de boeken van Jerry B. Jenkins en Tim LaHaye. Het Amerikaanse schrijversduo heeft nu Christus' wederkomst gehad. Alle hoofdpersonen die tijdens hun leven aan de goede kant stonden, ontmoeten elkaar in de hemel. Maar dat is niet het gelukkige einde van de "Left Behind"-relisoap. Jenkins en LaHaye willen tussen nu en 2007 nóg vier boeken schrijven. Volgens hen begint met de wederkomst het duizendjarig rijk. Uitgever Kok weet nog niet of hij die delen ook zal vertalen.
Lees meer

Ruime winst uit Amerikaans verlies

Het leven van veel Amerikanen veranderde drastisch na 11 september 2001. Karen Kingsbury beschrijft in haar roman "De redding" hoe twee gezinnen de aanslagen overleven en de tijd daarna doorkomen.
Lees meer

Feest voor de verloren zoon

"Ik veroordeel u tot een jaar in het River Ranch Centrum voor Jeugddelinquenten." Cathy Flaherty's wereld stort in als ze hoort welke straf haar vijftienjarige zoon Mark krijgt. "Een tijd om lief te hebben" is het vervolg op "Een geschenk uit de hemel" en "Een milde regen". Beverly LaHaye en Terri Blackstock beschrijven ook in dit derde deel de belevenissen en problemen van vier vriendinnen.
Lees meer