Subthema 'auteurs'

Geerten Gossaert (1884-1958)

Biografische informatie over het leven van Geerten Gossaert
Lees meer

Vervlogen hoop

Het is de ironie van het leven. Als tienermeisje droomde ze ervan schrijfster te worden. Het bewind van Sovjetdictator Josef Stalin maakte dat echter onmogelijk. Acht jaar na haar dood in 1993 ging haar wens postuum in vervulling. "Ik wil leven" is het eerste en laatste werk van Nina Loegovskaja, de Anne Frank van Rusland.
Lees meer

Siebelink hoopt nog steeds op religieuze ervaring

Romanschrijver Jan Siebelink ziet zijn bestseller ”Knielen op een bed violen” niet als een afrekening met zijn verleden. „Ik zie mijn boek juist als een koestering van de godsdienstige gevoelens.” Of hij in God gelooft? „Jazeker, Hij is er ook voor mij.”
Lees meer

Restauratie van de rechtsstaat

Toen "vaderlandse geschiedenis" gekozen werd als thema van de boekenweek 2005 voorzag niemand de moord op Theo van Gogh. Die moord en alles wat erop volgde heeft echter een nieuwe kleur gegeven aan dit terugblikken op 'onze' geschiedenis. De behoefte aan rekenschap, zelfinzicht en oriëntatie is groot. "Wie waren wij, Nederlanders, eigenlijk?" zo vraagt Geert Mak zich af in zijn "Gedoemd tot kwetsbaarheid". En zo is iedereen op zoek naar de Nederlandse identiteit en de vraag hoe het allemaal verder moet.
Lees meer

Orpheus bij Achterberg

Herinneringen aan de Orpheus-gestalte komen in groten getale voor bij de dichter Achterberg. Niet altijd zijn het voor de lezer duidelijk herkenbare verwijzingen naar de mythe.
Lees meer

Thuis in de dialoog met de literatuur

De bekende literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki heeft zich in zijn vaderland Polen nooit thuisgevoeld. Zijn bestemming vond hij uiteindelijk in een bijzonder soort thuisland: de kritische dialoog met de literatuur. In zijn autobiografie "Mijn leven" vertelt hij over de verschrikkelijke levensfasen die daaraan voorafgingen.
Lees meer

Psalmenoproer in een vissersdorp

In zijn jongste pennenvrucht beproeft Maarten 't Hart voor het eerst het genre van de historische roman. Hoewel "Psalmenoproer" knappe elementen bevat, laat het als geheel toch een wrange nasmaak na.
Lees meer

Woorden voor de stilte

"Hoe verder ik ga, hoe dichterbij ik ben." Met die gedachte laat Izak, kleine Ambonese jongen, zijn hutje in de kampong achter. Nu heeft hij geen last meer van zijn kibbelende iboe, broers en zussen. Ach, en als hij de weg kwijtraakt dan is daar altijd nog zijn vader, die in de bergen zit als KNIL-soldaat.
Lees meer

Afrekening in een restaurant

Zowel keukenprinsessen als speurneuzen zal de nieuwe roman van Joke Verweerd aanspreken. In "Op de huid" is een restaurant het decor van een moord. Hoe hoofdpersoon Renske die moord verwerkt, en wie erachter zit, daar draait het om.
Lees meer

Bevallen in de gevangenis

Eerst je man vergiftigen, daarna een kindje ter wereld brengen in de gevangenis, uiteindelijk terechtstaan en ter dood veroordeeld worden. Dat alles overkwam Elsjen Roelofs in 1767. De Drentse schrijfster Janne IJmker werd gegrepen door het leven van Elsjen en wijdde er een historische roman aan: "Achtendertig nachten".
Lees meer