Subthema 'auteurs'

Verslag van een voettocht

"Sil de Strandjutter" is al generaties lang beroemd, maar Cor Bruijns allereerste boek lag bijna een eeuw als onbekend manuscript verstopt in een doos. Nu is het ontdekt en uitgegeven. Het blijkt geen eilandverhaal te zijn, maar een autobiografisch verslag. Liefhebbers kunnen echter ook in dit genre de schrijver van de eilandverhalen herkennen en ervan genieten.
Lees meer

De mens is de mens een wolf

Twee boeken samen recenseren kan leiden tot het vergelijken van appels met peren. "Wolfsroedel" van Floortje Zwigtman en "De slavenring" van Simone van der Vlugt hebben echter een aantal oppervlakkige dingen gemeen: het zijn historische romans en ze zijn geschreven door vrij jonge auteurs. Voor Floortje Zwigtman is "Wolfsroedel" haar tweede boek, Simone van de Vlugt heeft nu zeven historische romans geschreven.
Lees meer

Oorlogsverhaal van Cissy van Marxveldt

Vele boeken zijn al geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Jeugdboeken, romans, biografieën, alle geven op eigen wijze een beeld van de gruwel die oorlog heet. Bij uitgeverij Kok is onlangs een herdruk verschenen van het boek "Ook zij maakte het mee", van de bekende schrijfster Cissy van Marxveldt.
Lees meer

Nieuwe avonturen van Rode Ruiters

In de serie "De Rode Ruiters" van Johannes Visscher is het vijfde deel ("Raadsels rond Ravendal") uitgekomen. En ook nu weer vormen roodharige Freek en dito Dick Ruiter en hun zusje Ilse de avontuurlijke hoofdpersonen. Avontuurlijk zijn ze van aard, maar ze roepen het avontuur ook steeds weer over zich af.
Lees meer

"Puur en eenvoudig leven"

In het najaar van 2000 ontving de Chinees Gao Xingjian de Nobelprijs voor literatuur. Op dat moment was niets uit zijn oeuvre in het Nederlands voorhanden. Pas een jaar later verscheen een verhalenbundel in vertaling. Sinds afgelopen voorjaar is ook Gao's hoofdwerk, de roman "Berg van de Ziel", in het Nederlands beschikbaar.
Lees meer

Kees en Rosa

Wie "Kees de jongen" van Theo Thijssen heeft gelezen, is gefrustreerd. De vraag die na het dichtklappen van het boek blijft knagen, is deze: "Heeft Kees de jongen ooit zijn Rosa gekregen?" Immers, op het emotionele hoogtepunt van het verhaal verklaren Kees, de jongen, en Rosa, het meisje, elkaar hun prille liefde. Maar dan staat daar meteen het hatelijke woordje "Einde". Hoe ging het verder met die twee kinderen?
Lees meer

Een hoed kopen uit instinct

De Zweedse schrijfster Kerstin Ekman (1933) is in Nederland vooral bekend door haar roman "Zwart water", een moordgeschiedenis die zich -net als al haar andere boeken- afspeelt in Zweden. Haar nieuwste boek, "Het laatste hout", behoort tot een heel ander type boek uit het brede spectrum dat de romans van Ekman bestrijken; dit werk zou je kunnen kenschetsen als een psychologische streekroman.
Lees meer

In gesprek met Elizabeth Costello

De Zuid-Afrikaanse schrijver J. M. Coetzee krijgt binnenkort de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn jongste roman, "Elizabeth Costello", behandelt de grote vraagstukken van ons bestaan: de relatie tussen taal en werkelijkheid, de navolging van Christus in deze almaar kleiner wordende wereld, de identificatie van het Kwaad, de zin van het herscheppen van de wereld in de kunst.
Lees meer

Brieven van Bas Tjalsma

Bas heette hij, Bas Tjalsma. Hollandser kan het niet. Maar hij werd geboren in Nederlands-Indië, in september 1939. Zijn vader was leraar Engels in Madioen op het eiland Java. Bas was de jongste spruit in het Nederlandse leraarsgezin. Er was nog een zus Lisa en de broertjes Taco en Jacob-Jan. Met "Een brief naar Indië" presenteert Bas onder de naam Eric Abbas zijn jeugdherinneringen in romanvorm.
Lees meer

Watergeuzen onder elkaar

Er zijn boeken die elke Hollandse jongen moet hebben gelezen. "Willem Wijcherts" van W. G. van de Hulst en de drie delen over Hotse Hiddes van Sibe van Aangium horen daar zeker bij. Callenbach gaf deze klassiekers over de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog opnieuw uit in een fris jasje.
Lees meer