Subthema 'auteurs'

Christenen tijdens de brand van Rome

"Gebruiken passen zich aan veranderingen aan. Een huwelijk tussen oom en nicht is niet langer incestueus zodra de senaat dat beslist." Die oom is Claudius, de vierde keizer van het Romeinse Rijk (ook genoemd in Handelingen 11:28 en 18:2), de nicht is Agrippina de Jongere, vooral bekend als de moeder van Nero, de zoon uit haar eerste huwelijk. Deze drie zijn de hoogstgeplaatste personen in de roman "De brand van Rome", geschreven door Paul Maier, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Western Michigan University in de Verenigde Staten.
Lees meer

"Alles gebeurt nu voor de eerste keer"

De vijfde poëziebundel van Esther Jansma (1958) is rijk en afwisselend van karakter. De gedichten zijn meer of minder toegankelijk, variëren van uiterst vrij tot tamelijk strak rijmend - en kunnen niet altijd zonder weerwoord worden gelezen.
Lees meer

Waterscheiding

De Amerikaanse romanschrijver Ray Beeman krijgt precies op het juiste moment de aanbieding van zijn leven. Zijn uitgever is failliet en de inkomsten drogen op. Devlin Chamber doet hem een aantrekkelijk voorstel. Voor een geheim ministerie mag hij af en toe geloofwaardige scenario's schrijven als dekmantel voor allerlei politieke activiteiten van de regering. Salaris: 175.000 dollar in het eerste jaar. Met voldoende vrijheid om boeken te blijven schrijven.
Lees meer

Geen facet van Ida Gerhardts gedichten blijft onbesproken

In gestage regelmaat publiceert Frans Berkelmans zijn studies over het dichtwerk van Ida Gerhardt. Met het vijfde deel van de Acanthus-reeks, die monografieën op het raakvlak van kunst en spiritualiteit bevat en uitgegeven wordt onder verantwoordelijkheid van het Benedictijns Tijdschrift, sluit hij zijn beschouwingen over Ida Gerhardts vroege gedichten af.
Lees meer

"Schrijven is denken, denken en wakker liggen"

Ze wonen aan weerszijden van de oceaan, duizenden mijlen van elkaar gescheiden. Ze hebben elk hun eigen levensverhaal. Toch kunnen Jos van Manen Pieters, Joke Verweerd en Francine Rivers elkaar op heel wat punten begrijpen. Alledrie schrijven ze min of meer psychologische romans, alledrie willen ze levensvragen aan de orde stellen, alledrie zijn ze in christelijke kring erg populair. Hun ontmoeting in Kampen levert dus -ondanks de taalbarrière- vooral veel herkenning op.
Lees meer

"Gij moet tog eens de mijne worden"

Van de hand van dr. O. W. Dubois is een interessante uitgave verschenen: het dagboekje van Hanna Belmonte. Ze was de echtgenote van een vooraanstaande man uit het Réveil, Isaäc da Costa. Jarenlang is het werkje privébezit geweest, maar mevrouw S. H. da Costa-Wijma gaf toestemming voor publicatie.
Lees meer

Mythe van Herakles

Imme Dros heeft langzamerhand een traditie opgebouwd met haar hervertellingen van de Griekse mythologie. Een nieuw deeltje in de reeks is "Held van de twaalf taken. De mythe van Herakles".
Lees meer

De perversiteit van de dictatuur

Latijns-Amerika met zijn absolute armoede enerzijds en allesdoordrenkende corruptie, macht en machtsmisbruik anderzijds wekt eerder afkeer dan gretigheid. De nieuwste roman van Mario Vargas Llosa bevestigt dat beeld. Het is een boek over een walgelijke en groteske dictatuur.
Lees meer

Gevonden op het ijs

"Smeltbreedtes", een mooie titel van een roman die begint met vier poëtische citaten gevolgd door "een zwart stipje, dobberend in een zee van water en ijs." Het kleine meisje, dat als Mozes in het biezen kistje door Newfoundlandse vissers op een ijsschots wordt gevonden, is de hoofdpersoon van Joan Clarks roman. Het thema van de vondeling is in de literatuur een veelbeproefd onderwerp, dat vaak garant staat voor een boeiend verhaal. Het mysterie van een kind zonder naam met een onbekend verleden heeft iets magisch, iets geheimzinnigs. De ware ouders van dit elfenkind, zoals het door velen werd genoemd, komen niet opdagen. Het krijgt de naam Aurora en groeit op in het vissersgezin van Merla en Francis.
Lees meer

Reukwerk uit de Cevennen

Ze komt in 1927 in Nîmes ter wereld in een hugenoots gezin. Haar ouders laten de kleine Frédérique niet dopen. De keus voor het protestantse geloof zou zij als enig kind van de beroemde schrijver André Chamson zelf moeten maken. Frédérique Hébrard, inmiddels een veelgelezen romancière, wacht lang. Ze laat zich pas in de zomer van 2000 met het water besprenkelen. "Genade laat zich niet dwingen."
Lees meer