Subthema 'auteurs'

"Hamlet" wil niet door een theologische bril gelezen worden

Dat ook in Nederland het vuur voor Shakespeare nog lang niet gedoofd is blijkt niet alleen uit de vertaling van "Will in the world" van Stephen Greenblatt. Onlangs verschenen Nederlandse vertalingen van drie van Shakespeares geliefdste tragedies: Richard III, Macbeth en Hamlet.
Lees meer

Triomf van het alledaagse

Het genie van Shakespeare laat zich slechts bij benadering beschrijven. Toch slaagt de Amerikaanse hoogleraar Stephen Greenblatt erin om aan de hand van toneelstukken te laten zien hoe Shakespeare alles wat zich in zijn leven voordeed wist om te zetten in kunst en verbeelding. Van een ong elukkig huwelijksleven tot de liederlijkheid van de taveerne.
Lees meer

Mythe, sluiers en mist

Umberto Eco (1932) wordt een van de grootste schrijvers van onze tijd genoemd. De lijst van zijn academische successen, onderscheidingen en prijzen is ongekend lang. Maar is het veelgeprezen oeuvre van de Italiaan nu ook echt zo leesbaar en draagt het bij aan de literatuur, zoals zo veel recensenten menen te moeten vaststellen?
Lees meer

Leven als een halfhartig mens

Over de beroemdste Nederlandse verzetsdichter, Jan Campert, was hoegenaamd niets bekend. Wie was hij, wat deed hij in de oorlog? Was hij echt een verzetsheld?: "Er waren veel vragen rond Campert, maar nauwelijks antwoorden. Dat wekte mijn interesse. Wat was hier precies aan de hand?" Na bijna vijf jaar speurwerk is er nu een biografie van Jan Campert, dichter van het beroemde vers "Het lied der achttien doden".
Lees meer

Projectontwikkelaar Huygens

De zeventiende-eeuwse dichter en diplomaat Constantijn Huygens bedacht een weg en schreef er een lang gedicht over: "De Zeestraet van 's-Gravenhage op Scheveningen".
Lees meer

Plezier over menselijke ondeugden

Eindelijk was het dit jaar dan zover: de roman "Die Insel des zweiten Gesichts" van de excentrieke Duitse schrijver Albert Vigoleis Thelen (1903-1989) kwam in een Nederlandse vertaling uit. Het boek was weliswaar al in 1953 in Nederland verschenen bij G. van Oorschot, maar opmerkelijk genoeg in het Duits en niet in het Nederlands.
Lees meer

Nel Benschop (1918-2005)

Troosten in dichtvorm, dat was wat Nel Benschop (1918-2005) haar leven lang deed. Met haar vijftien bundels, waarvan er in totaal meer dan 3 miljoen verkocht werden, wist ze het hart van een uiterst breed publiek te raken. De meestgelezen dichteres ter wereld overleed maandag in haar woonplaats Arnhem. Op deze pagina geven drie goede bekenden van Nel Benschop een reactie op haar leven en werk.
Lees meer

Een zoektocht door het land van ooit

Gaf die andere domineeszoon -Geert Mak- ons al een boeiende tocht door "De eeuw van mijn vader", onlangs schreef nog een domineeszoon een boek over het leven op het Hollandse platteland in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Jan Brokken groeide op in de hervormde pastorie van de Zuid-Hollandse gemeente Rhoon, waar zijn vader van 1952 tot 1975 predikant was.
Lees meer

Heldinnen van papier

Dapper zijn ze wel. Toch hebben de hoofdpersonen van "Hoopvol", het laatste deel in de serie "Dappere vrouwen" van Elyse Larson, het niet breed als ze zich door een besneeuwd berglandschap haasten - met de Duitse vijand op de hielen. Daar wordt het boek bijna spannend.
Lees meer

Cees Nooteboom verlangt naar verloren paradijs

Recensie van Het paradijs verloren
Lees meer