Subthema 'auteurs'

Een gul onthaal in het Zwarte Klooster

De deugdzame huisvrouw zoals Salomo haar beschrijft in zijn Spreukenboek is Katharina von Bora ten voete uit. "Herr Käthe" noemde Luther zijn vrouw liefkozend, vanwege haar werkkracht en voortvarendheid. Of "Doktor Kethus", omdat ze ook verstandig en vroom was. Een mooie roman over Kathar ina's leven gunt ons een blik in het dagelijks bestaan van beide echtelieden.
Lees meer

M. Kanis (1934-2000)

 
Lees meer

Roekeloos vlieger, rusteloos zoeker

Op 29 juni was het honderd jaar geleden dat de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry werd geboren in Lyon. Hij was slechts 44 jaar toen zijn vliegtuig na een fotoverkenningsvlucht tijdens de oorlog in zee stortte. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag verscheen voor het eerst een Nederlandse vertaling van zijn biografie uit 1993, evenals een herdruk van zijn beroemdste boek: "De kleine prins".
Lees meer

Mislukte zoektocht naar het geluk

Eigenlijk is de spanning er al lang af; niet Oscar van den Boogaard maar Karel Glastra van Loon won de Generale Bank Literatuurprijs. Toch richt ik de schijnwerpers op de roman "Liefdesdood" van eerstgenoemde, omdat het mislopen van een prijs niets hoeft te zeggen over de kwaliteit. En hoewel ik het oordeel van de jury over de verrassendheid en briljantheid van het boek niet deel, moet ik zeggen dat het technisch goed in elkaar zit.
Lees meer

Middeleeuwse hofintriges

Terwijl op 19 november 1421 het water begint te wassen, verblijft Goede van Standhazen in de torenkamer van een halfverwoest Oosterhouts kasteel. Het is in de dagen van de Sint-Elizabethsvloed dat Goede als een bezetene schrijft over haar voorgeslacht: over haar steenrijke overgrootvader Willem van Duvenvoorde, een van de bekendste, maar nu vergeten namen uit de veertiende eeuw, en over Clemeynse, zijn bastaarddochter.
Lees meer

Een rouwkrans om te overleven

De roman "De kransvlechtster" van de Zwitserse schrijver Hugo Loetscher is het levensverhaal van Anna, een meisje uit Beffendorf in het Zuid-Duitse Zwaben. Door haar inventiviteit, praktische intelligentie en vitale egocentrisme weet zij als vlechtster van rouwkransen een -oppervlakkig- succes van haar leven te maken. Ondanks haar markante persoonlijkheid blijft zij te sterk gebonden aan een mentaliteit van aanpakken en er maar het beste van maken.
Lees meer

Wijsgerig verslag van een speurtocht naar moordenaar

Eind vorig jaar werd Suzanne Cleminshaw's roman "De grote ideeën" genomineerd voor de Whitbread Prijs voor de beste debuutroman van 1999. De auteur kreeg in Engeland lovende kritieken. The Independent: "Haar taal is een genot om te lezen, en de bladzijden bruisen van energie, uitweidingen en aforismen. Cleminshaw laat haar karakters ophouden met denken en beginnen met doen, en ze weet hilarische, schitterend geschreven en briljant uitgevoerde scènes neer te zetten." Haar roman verscheen onlangs in het Nederlands.
Lees meer

Vrouw in verschillende werelden

"Geen poging om de balans op te maken of een rekening te vereffenen, maar de herinneringen van een markante vrouw die een representatief beeld geven van een tijdperk van ingrijpende politieke verandering in Azië." Zo introduceert Leonard Blussé zelf zijn indrukwekkende verslag van de gesprekken die hij voerde in een periode van twintig jaar (!) met Anny Tan, een Javaanse die in Nederlands-Indië en China woonde en in Nederland studeerde.
Lees meer

Messcherpe brieven van Jaïr en Mirjam

David Grossman, een van de belangrijkste Israëlische schrijvers van dit moment, schreef in 1998 een bijzondere roman. Het boek werd in Israël een succes. Dit jaar verscheen de -briljante- Nederlandse vertaling. "Jij bent mijn mes" gaat over psychologische stof die je zelden in een roman aantreft. En over de bedrieglijkheid van woorden.
Lees meer

Het AEX-dossier

Gewonde directeurGerard Dijkstra, directeur van Dijkstra Weg- en Waterbouw, heeft op een avond een afspraak bij de achteringang van zijn bedrijf. Als hij niet thuiskomt, waarschuwt zijn vrouw Margreet de politie. Nadat men uitgebreid gespeurd heeft, wordt Dijkstra de volgende morgen zwaargewond gevonden. Zo begint een raadselachtige zaak, door Martin Rutgers spannend beschreven in "Het AEX-dossier".
Lees meer