Subthema 'auteurs'

Zo'n charge zal wel iets prachtigs zijn

Romans over recente oorlogen lijken vaak nauwelijks op de heldenverhalen die in vroeger eeuwen de ronde deden. Heldendom verbleekt bij de gruwelen van het slagveld. In de roman "Het vuur" van Henri Barbusse heeft heldendom zijn plaats moeten afstaan aan kritiek op de legerleiding, op het thuisfront en op misplaatst patriottisme. In de Eerste Wereldoorlog stierven duizenden jonge Fransen om enkele meters klei te veroveren. Intussen jubelde het thuisfront over roem op de slagvelden.
Lees meer

Het verhaal en de waarheid

De schrijver F. Springer is deze maand 70 jaar geworden. Aanleiding voor zijn uitgever Querido om Springers elf romans en verhalenbundels in één mooi gebonden boek van ruim 1100 pagina's opnieuw uit te geven en bovendien verspreide stukken en gedichten te bundelen.
Lees meer

Nieuw begin aan de grens van het niets

"Pickup" is het Engelse begrip voor een kleine bestelwagen en ook voor een toevallige kennismaking. De eerste betekenis speelt in "Pickup", de nieuwste roman van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer, een zekere rol. Maar alles draait om de kennismaking van Julie Summers met de automonteur Abdu Ibrahim Ibn Musa en de liefdesrelatie die daaruit voortvloeit.
Lees meer

Een stalker in de bosjes

Het zal je gebeuren, een man zonder wenkbrauwen en met een onbestemd petje op het hoofd houdt zich vanuit bosschages onledig met het sturen van enge berichten aan een succesvolle horrorschrijver en zijn vrouw. Hoewel de politie nog tijd heeft om 's nachts toe te zien op het woonhuis van de bedreigde schrijver, wordt de onverlaat pas op de voorlaatste bladzijde gegrepen. En tot dat moment is de roman van David Ryan Long misschien niet direct bloedstollend, maar wel spannend.
Lees meer

Frisse verhalen van Henk Fonteyn

Van de hand van Henk Fonteyn verscheen bij Merweboek in Sliedrecht een bundel met autobiografisch getinte verhalen, anekdotische schetsen en vertellingen, onder de titel "De gevreesde ziekte". Fonteyn schrijft over zijn gereformeerde jeugd en vanuit zijn pastorale praktijk als gemeentepredikant.
Lees meer

Onderkoeld gepresenteerde melancholie

Gedichten die herkenbare gevoelens verwoorden, afstandelijk, ironisch of relativerend, soms wat vlak maar vaker ontroerend: de nieuwe bundel van Rutger Kopland met als titel "Over het verlangen naar een sigaret". Kopland schreef de gedichten niet omdat er antwoorden zijn, maar misschien meer om met de vragen te kunnen leven.
Lees meer

Poëtische meditaties van Jellema

De vorige bundel van C. O. Jellema ("Droomtijd", uit 1999) viel in twee delen uiteen. Het eerste deel bestond uit sonnetten, het tweede uit gedichten in vrijere versvormen. In een nieuw, klein bundeltje met de titel "Langs de vloedlijn" staan alleen vrije verzen: de gedichten zijn niet in een vaste versvorm geschreven en de regels rijmen niet. Maar het is bepaald wel poëzie.
Lees meer

Uit het dagboek van Napoleons bibliothecaris

Het boek met de korte titel "N" gaat over de periode dat Napoleon op Elba verbleef, van mei 1814 tot eind februari 1815. Het boek is een historische roman en beschrijft het verhaal van Napoleons bibliothecaris, Martino Acquabona. Dit verhaal was geschreven in schriften met het opschrift "N", vandaar de titel van het boek.
Lees meer

Fantasierijk scenario van eindtijd

De Amerikaanse auteurs Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins, vooral bekend van de succesvolle romanserie "De laatste bazuin", geven in het boek "Het einde der tijden" een theologische rechtvaardiging van wat ze in hun romans over de eindtijd in scène hebben gezet.
Lees meer

Een dappere grensoverschrijder

Ook al was Nederland neutraal in de Eerste Wereldoorlog, toch ging de strijd voor veel Nederlanders niet onopgemerkt voorbij. Veel Belgen vluchtten naar Nederland. Belgische verzetsmensen gingen als koerier 's nachts de grens over naar Nederland om hun landgenoten op de hoogte te brengen van de situatie thuis. Over Camille, een jonge grensoverschrijder, schreef Ad van Gils het boek "Koerier in de nacht".
Lees meer