Subthema 'auteurs'

In de schaduw van de kathedraal

Het jaar 1000 nadert. De kerken zitten vol met mensen, omdat zij de illusie hebben dat zij daardoor het oordeel enigszins kunnen verzachten. In deze tijd speelt zich de roman "In de schaduw van de kathedraal" af. Een dergelijke jaarwisseling ligt ons nog vers in het geheugen. Met dit verschil: van zulke volle kerken kunnen we nu niet spreken.
Lees meer

Een bezoek als beproeving

"Een huilend kruisbeeld", "Verschijningen van engelen", "Afbeeldingen van Christus in de lucht", "Thriller" - vermeldingen op de omslag die als uithangborden aankondigen dat er in Frank Peretti's nieuwste boek "De bezoeking" ("The Visitation") veel opzienbarends te beleven valt.
Lees meer

Dromen uit een verleden tijd

De dichter C. O. Jellema heeft zijn jongste bundel "Droomtijd" genoemd. Met die titel zijn enkele belangrijke thema's van de bundel gegeven: de tijd en de droom - de droom om de tegenwoordige tijd te ontvluchten, om het verleden tot leven te wekken, om in een droomtijd te leven kortom.
Lees meer

Ophélie, bewogen met daklozen

De onafhankelijkheidsoorlog tussen de voormalige kolonie Algerije en Frankrijk staat centraal in drie dikke romans van Elizabeth Goldsmith Musser (Atlanta, 1960). "Beladen verleden" en "Twee testamenten" vonden inmiddels hun weg naar het Nederlandse publiek. "Twee bestemmingen" ligt nu in de winkel. Meer dialogen en minder sensatie onderscheiden dit deel van de vorige boeken.
Lees meer

Blauwbaards geheime kamer

"Blauwbaard" is de titel van de tweede roman van Pauline Slot (1960) en de Nederlandse bijnaam van de ridder Raoul uit het sprookje "Barbe-bleue" van Charles Perrault. Hij geeft aan zijn opeenvolgende vrouwen de sleutel van een kamer met het verbod die kamer te openen en binnen te gaan. Verschillende vrouwen kunnen die verleiding niet weerstaan en komen om het leven. De laatste vrouw wordt na het openen van de deur net op tijd gered door haar broers. En zoals te verwachten in een sprookje, vindt Blauwbaard de dood.
Lees meer

In het nieuwe kasteel van Brugge

Het is goed om in deze rubriek aandacht te vragen voor de Vlaamse protestants-christelijke schrijfster Sylvia Vanden Heede. Zij is namelijk een van de meest bekroonde jeugboekenauteurs in België.
Lees meer

Mary Jones en haar Bijbel

Het oorspronkelijke boek "Mary Jones en haar Bijbel" werd in 1882 gepubliceerd. Sinds die tijd is de naam van Mary Jones over de hele wereld bekend geworden.
Lees meer

Het speelgoed gaat naar Miles

Opvoeders moeten altijd proberen zich te verplaatsen in de leefwereld van hun kinderen. Dat is best moeilijk. In "Verkeerd begrepen" gaat het over een kind dat schijnbaar luchthartig door het leven gaat maar toch zijn verdriet kent. M. H. Karels-Meeuse bewerkte het ontroerende verhaal van de Engelse schrijfster Florence Montgomery.
Lees meer

Otje van Wilgen

Otje van Wilgen, de hoofdpersoon in "Manke Otje" van de in april vorig jaar overleden schrijver Joh. G. Veenhof, loopt mank als gevolg van een ongeluk dat zijn moeder al voor zijn geboorte kreeg. Hij is daardoor het mikpunt van veel spot en plagerijen.
Lees meer

Berijmde fabels van Aesopus

Uitgevers laten zich graag meedrijven op de stroom publicaties rond het Boekenweekthema, nu er te verdienen valt aan uitgaven die anders weinig aandacht zouden krijgen. Zo komt Het Spectrum met een herdruk van de "Fabels van Aesopus".
Lees meer