Subthema 'auteurs'

De Roos van Dekama

Twee populaire genres in de negentiende eeuw waren de historische roman en humoristische poëzie. In de Deltareeks verschenen twee nieuwe delen die voor beide genres representatief zijn: "De Roos van Dekama" van Jacob van Lennep en "Snikken en grimlachjes" van Piet Paaltjens.
Lees meer

Snikken en grimlachjes

Twee populaire genres in de negentiende eeuw waren de historische roman en humoristische poëzie. In de Deltareeks verschenen twee nieuwe delen die voor beide genres representatief zijn: "De Roos van Dekama" van Jacob van Lennep en "Snikken en grimlachjes" van Piet Paaltjens.
Lees meer

Wijze levenslessen van vader Cats

In de tijd van de Republiek was het boekenbezit meestal niet groot. In een modaal gezin -waar men althans de kunst van het lezen machtig was- waren twee folianten min of meer vanzelfsprekend: de Statenbijbel en de complete dichtwerken van Jacob Cats. Het laatstgenoemde boek werd ook wel "de tweede huisbijbel" genoemd, terwijl de auteur zich al tijdens zijn leven de erenaam "Vader Cats" had verworven.
Lees meer

Ontsnapping uit bezet gebied

Met de roman "Vastberaden" van schrijfster Elyse Larson slaat uitgeverij De Banier een nieuwe weg in. Evenals veel andere christelijke uitgeverijen gaat de Utrechtse uitgever -vertaalde- Amerikaanse romans op de markt brengen. "Vastberaden" is de eerste uitgave in de driedelige serie "Dappere vrouwen".
Lees meer

Bruid met onbekende bestemming

Op je 27e op de boot stappen naar een onbekende bruidegom ergens in Afrika. Kort na elkaar vijf kinderen krijgen. Voor anderhalf jaar van je man gescheiden worden. Daarna al je kinderen in Europa achterlaten om terug te keren naar je echtgenoot op het zendingsveld. Emilie Christaller heeft een zwaar en veelbewogen leven achter de rug als ze in 1866 overlijdt, nog maar 39 jaar oud. Over haar geschiedenis schreef Eva Nöldeke een indrukwekkende roman.
Lees meer

Janne IJmker wil hoopvol schrijven

Als ze de prijs voor het beste christelijke kinderboek 2002 niet gewonnen had, zou Janne IJmker "hevig teleurgesteld" zijn geweest. Toch had de auteur van "Mijn vriend Samuel" haar debuut liever in een bredere kring zien verschijnen. De twee niet-christelijk uitgevers aan wie ze haar manuscript toestuurde, zagen echter van publicatie af. Naar de reden moet de Drentse schrijfster raden.
Lees meer

Johannes, zoon des donders

Uitgeverij Barnabas heeft weer een nieuwe bijbelse roman in haar fonds opgenomen. Dit keer niet van de schrijver Thom Lemmons, die al eerder de boeken over Daniël, Jeremia, Lydia en Jabez publiceerde, maar van de hand van de schrijfster Ellen Gunderson Traylor. De titel luidt: "Johannes. De man die Jezus liefhad".
Lees meer

Pinksterbeweging in Zweden

Acht jaar deed Per Olov Enquist erover om de onstuimige groei van de pinksterbeweging onder de charismatische Zweedse leider Lewi Pethrus te beschrijven. Maar in "De reis van de voorganger" gaat het ook over strijd, pure machtsstrijd tussen de leiders binnen een geloofsgemeenschap.
Lees meer

Renate Dorrestein verslaat tienduizenden

Je zult als uitgever maar 225.000 euro voor een roman neertellen zonder het boek zelfs maar gezien te hebben. Renate Dorrestein heeft inmiddels zo veel succes in Amerika dat de buitenlandse uitgeverij Viking dit aandurfde met haar boek "Het duister dat ons scheidt". De reputatie gaat voor de schrijfster uit. En niet alleen in Amerika.
Lees meer

Met Hella S. Haasse naar Grenoble en terug

De "grande dame" van de Nederlandse literatuur, Hella S. Haasse, weet van geen ophouden. Inmiddels 85 hanteert ze de pen nog even vloeiend als een halve eeuw geleden. In 2002 verscheen "Sleuteloog" en ook in dat jaar reisde ze met haar redacteur Anthony Mertens naar het Franse Grenoble om daar haar werk te promoten. Mertens schreef zijn herinneringen op aan hun gezamenlijke tocht per trein onder de titel "Retour Grenoble".
Lees meer