Subthema 'auteurs'

Mysterieuze dichteres uit Amerika

Emily Dickinson is een bijzondere gestalte uit de Amerikaanse literatuurgeschiedenis. Tijdens haar leven werden twee van haar gedichten gepubliceerd, tegen haar wil. Na haar dood vond men massa's gedichten in haar nalatenschap. Het bleken er zo'n 1700 te zijn. Peter Verstegen vertaalde een ruime keuze daaruit, die twee boekuitgaven zal vullen. Het eerste deel is nu verschenen.
Lees meer

De eerbied verloren

Gerard Reve is overleden. Zijn naam heeft geen positieve klank in christelijke kring. Wél is hij een figuur die iets laat zien van ontwikkelingen in de westerse mentaliteit tijdens de twintigste eeuw: zinloosheid, absurditeit, onvermogen tot communicatie, schuttingtaal, homoseksualiteit, godslastering, doorbreking van taboes, leegte en eenzaamheid.
Lees meer

Slachtoffers van het systeem

Sinds Imre Kertész in 2002 de Nobelprijs ontving, wordt het ene na het andere boek van hem vertaald. Recent verscheen de roman "De samenzwering", over de rol van een politieagent van de geheime dienst in een Zuid-Amerika ans land. Het gaat over de logica van wreedheid en onderdrukking in totalitair maatschappelijk systeem.
Lees meer

Kale visie op het leven

In 1995 overleed W.F. Hermans. Na dik tien jaar is men begonnen met de uitgave van zijn Volledige Werken. Dat een auteur van het formaat van Hermans dit 'verdient', lijdt geen twijfel. Hermans heeft met zijn literaire werk op een weergaloze en uitdagende manier stem gegeven aan ontwikkelingen in onze cultuur. Hoewel de culturele ontwikkelingen hem inmiddels ruimschoots hebben ingehaald, is zijn werk van blijvend belang.
Lees meer

Een mislukte Bildungsroman

"Er is iets groots in ons klein land geschied." Dat schreef Herman Gorter in 1903, toen er in Nederland werd gestaakt bij de spoorwegen en de havens. Gorter behoorde met mensen als Henriëtte Roland Holst en Domela Nieuwenhuis tot de gangmakers van de revolutionaire bewegingen in Nederland. In deze periode speelt de roman "Stoom" van Willem van Toorn zich af.
Lees meer

Gerard Reve (1923-2006)

Biografische informatie over Gerard Reve

Lees meer

Kleine mensen in de grote wereld

In het Boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Arthur Japin, komt de wereld van twee dwergen tot leven: Lemmy en Rosa. Twee kleine mensen, te klein voor het normale bestaan. "Snij het leven op maat, jongen!" voegt Lemmy's grootmoeder hem toe. "Is de wereld je te groot, vermaak hem!" Maar vermaken - wil dat nu zeggen dat hij de mensen aan het lachen moet krijgen, of de wereld moet aanpassen aan zijn eigen behoeften?
Lees meer

Vrouw in een te krap keurslijf

Leendert van Wezel is een van de betere auteurs op het christelijk erf. Volkomen terecht dus dat hij gevraagd is om dit jaar het CLK-actieboek te schrijven, het alternatieve Boekenweekgeschenk van de christelijke boekhandel. Niettemin is "Bladstil" een wat brokkelig verhaal geworden. Met een mooi thema, dat wel - de schrijver heeft alleen te weinig pagina's om het recht te doen.
Lees meer

De Nerflanders

De Nerflanders wonen in Nerfdorp. Deze wezens zijn stuk voor stuk uit het goede hout gesneden. Hun maker is dan ook een bekwaam houtsnijder, met de veelbetekenende naam Eli. Nerflanders zijn echter wel eigenzinnig, en deze eigenschap bederft meer dan eens de liefdevolle relatie met Eli. Het volkje is bedacht door Max Lucado, bekend auteur van christelijke boeken voor volwassenen en kinderen. Hij schreef enkele prentenboeken in de vorm van een parabel, volgens Van Dale "een zinnebeeldig verhaal om een zedelijke waarheid te illustreren."
Lees meer

Verhalen van een gekweld mens

Willem Elsschot is een van de briljantste stilisten van de Nederlandse literatuur. Boeken als "Kaas", "Villa des Roses" en "Het dwaallicht" leveren daarvan het bewijs. Sinds 1957 is het "Verzameld werk" van Elsschot beschikbaar. Toch werd het tijd voor een nieuwe editie. Net als zijn voorganger een lijvig boekwerk, maar nu ook met leeslint, in cassette en knap geïllustreerd.
Lees meer