Subthema 'auteurs'

Een vreemdeling

Opnieuw verscheen van Pleun R. Troost een boek dat zich in de Hoekse Waard afspeelt. "De vreemdeling met het litteken" is een meeslepend verhaal uit het begin van deze eeuw. De thema's vriendschap en vijandschap lopen als een rode draad door het boek heen.
Lees meer

Door de oorlog verdeeld

In de zomer van 1776 verklaarde Amerika zich onafhankelijk van Groot-Brittannië. Dat gebeurde officieel op 4 juli. Daarmee was de onafhankelijkheid echter nog geen feit. Het Britse leger en de Amerikaanse strijdkrachten onder aanvoering van generaal Washington voerden een strijd op leven en dood.
Lees meer

Fransje, Wantje, Kees

Met "Vreemdelingen en bijwoners" heeft Cornelius Lambregtse, na vele jaren, zijn trilogie over het gezin Weststrate voltooid. Hoofdpersoon is Kees, de jongste zoon.
Lees meer

De strijd tegen abortus provocatus

Francine Rivers, die twee lijvige romans over het oude Romeinse rijk publiceerde, greep in haar nieuwste boek een actueel probleem bij de kop, de abortusproblematiek.
Lees meer

Hulp van christelijke Zwitsers

De houding die Zwitserland in de Tweede Wereldoorlog ten opzichte van de joden innam, verdient geen schoonheidsprijs. Vanuit het idee "Zwitserland is vol" besloot de regering duizenden joodse vluchtelingen buiten de grenzen te houden of zelfs aan de nazi's over te dragen. De joden die wel het land in mochten, werden in een soort concentratiekampen ondergebracht.
Lees meer

Ritmisch proza

Bij uitgeverij Merweboek verscheen de bundel "Rafels" van Tjeerd de Graaf. Deze dichter, die eerst werkzaam was in de verpleging en de psychiatrie, is nu, na een theologische studie, als voorganger verbonden aan een baptistengemeente.
Lees meer

Vergeten maakt elk waanidee mogelijk

De 17-jarige Jantine Wijnja vertelt in haar prozadebuut "Pancake" het verhaal van twee zusjes, Julianne en Zaila. Het eerste deel van het boek giet ze in de vorm van 'foto's', die telkens weer een ander licht op Julianne en Zaila en op de verhouding tussen hen werpen.
Lees meer

Verzameld Werk van Gerard Reve

De 75e verjaardag van Gerard Reve -op 14 december- was aanleiding tot diverse festiviteiten. Vorige week werd de schrijver benoemd tot commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eerder deze maand verscheen het eerste deel van zijn "Verzameld werk".
Lees meer

Tussen kamp en kaping

Het vliegtuig dat op 27 juni 1976 van de Israëlische luchthaven Ben Goerion naar Parijs vertrok, is daar nooit aangekomen. De Airbus werd gekaapt en de inzittenden brachten zeven bange dagen en nachten door op de luchthaven van het Oegandese Entebbe. Een spectaculaire actie van het Israëlische leger maakte een einde aan de gijzeling. Wie herinnert zich deze kaping nog? In de roman ''Gegijzeld in Entebbe'' doet een ooggetuige verslag.
Lees meer

Indianenverhalen

Dorothy Laudan schrijft verhalen over een vrouwelijke arts in Colorado Springs. Na de romanreeks "Dr. Quinn" verschijnt nu de serie "Dr. Quinn stories". Micheala Quinn zorgt voor drie weeskinderen en heeft daarnaast een praktijk in een wildwestachtig dorp, waar voortdurend raadselachtige dingen gebeuren. De dokter, haar pleegkinderen en haar vriend Sully spelen daarbij een heldenrol. Dat levert letterlijk indianenverhalen op, die niet al te geloofwaardig overkomen, maar wel boordevol intriges en gevechten zitten.
Lees meer