Subthema 'auteurs'

Vervolging van katharen verwerkt tot roman

"De goede Katharen" is een roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de vervolging van de katharen in de Franse Pyreneeën, die duurde van de twaalfde tot de veertiende eeuw. In het boek wordt vooral het wel en wee van deze groepering beschreven aan het eind van de dertiende en het begin van de veertiende eeuw.
Lees meer

Debuutroman over Kosovo

"Er gebeurt iets als je gaat schrijven. Het is net als met reizen: je komt in onbekende streken en wordt door allerlei dingen verrast." Fotograaf Sjaak Verboom reisde in de afgelopen vijfentwintig jaar de wereld over om reportages te maken, maar de 'reis van het verhaal' kende hij nog niet. Wel als lezer, maar niet als schrijver. "Ik wist niet dat werken aan een verhaal zo fascinerend zou zijn."
Lees meer

Buiten schot, maar niet ongedeerd

Conny Braam schreef een nieuwe, typisch historische roman: "De onweerstaanbare bastaard". Een bewogen stukje uit onze vaderlandse geschiedenis staat in haar roman op de voorgrond: 1914-1918, de jaren waarin elders in Europa de Eerste Wereldoorlog woedde. Deze historische insteek maakt haar boek waardevol en intrigerend; als literaire roman is "De onweerstaanbare bastaard" wat mager uitgevallen.
Lees meer

De klassieken in de poëzie van Ida Gerhardt

Mensen die houden van de poëzie van Ida Gerhardt -en dat zijn er nogal wat- zullen zeker verwijzingen naar de klassieke oudheid in haar werk tegengekomen zijn. Voor wie daar meer over wil weten: er is een boek verschenen waarin je precies kunt nagaan uit welke bronnen de dichteres geput heeft. Mieke Koenen heeft diep gegraven en maakt je met veel vertellersplezier deelgenoot van haar
ontdekkingen.

Lees meer

Mensen van vlees en bloed

Het genre van de bijbelhistorische roman doet het goed. Thom Lemmons staat in Amerika als een "bestselling" auteur te boek, maar zijn vertalingen duiken momenteel ook in Nederland in de christelijke boekentoptien op. Ook lezers uit de gereformeerde gezindte grijpen ernaar, hoewel uitgeverij Barnabas, een imprint van Groen in Heerenveen, zich daar niet expliciet op richt. Hoe terecht is het enthousiasme voor Lemmons?
Lees meer

Leven om te lezen

"De eerste beginselen van de Spaanse grammatica leer je als je af en toe een brief moet sturen naar een adoptiekind in Bogotá (Colombia). Later vertaal je "Greguerías" van Ramón Gomez de la Serna en leert zo het vocabulaire. Je leest Borges in het origineel. Nog later schrijf je een pastiche op hem en legt die voor aan een hispaniste. Ze verwondert zich over één grammaticale fout, maar heeft niet door dat het een fake is." Hier kan maar één man aan het woord zijn: Paul Claes, talenwonder, vertaalwonder, en de grootste pasticheur uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis.
Lees meer

Willemiek

"Willemiek", geschreven door W. H. van Lagen, is bedoeld als jeugdroman. Ook in dit boek gebeurt veel. Drie jongens zitten het roodharige meisje vreselijk dwars. Van haar ouders hoeft ze geen hulp te verwachten. Die leven voor hun werk. Vooral van haar moeder krijgt ze alleen maar snauwen.
Lees meer

Het geheim van een verrader

"Het geheim van een verrader" speelt zich in een heel andere tijd af, namelijk net na de Tweede Wereldoorlog. Henk en Kees zijn dikke vrienden. Ze rollen van de ene verrassing in de andere in het schuurtje van Van Grieken. Deze familie is verhuisd, want in de oorlog moet Van Grieken niet zo'n mooie rol gespeeld hebben. Langzaam maar zeker ontrafelen de twee jongens een groot geheim. Ze ontdekken wie "de Gladde" is. Maar wie is dan de echte verrader? Plotseling verdwijnen de jongens spoorloos. Een radio-oproep doet "de Gladde" in actie komen.
Lees meer

Ontvoering van Kromholt

Schrijver Jan van Noord neemt in het vlot geschreven boek "Ontvoering van Kromholt" de lezers mee naar het jaar 1285. Floris, de zoon van een smid, ruikt avontuur als zijn oom, kapelaan Bernhardus, op bezoek komt. De kapelaan van kasteel Kromholt komt hulp vragen aan Floris' vader bij het smeden van wapens. Die heeft heer Govert hard nodig omdat hij afgeperst wordt door heer Diederik. De smid belooft te komen helpen en vindt het goed dat zijn zoon alvast meegaat naar het kasteel.
Lees meer

Heksen

Ook Jeroen, de centrale figuur in "Toen de duivel op Zuidpunt kwam" van Bies van Ede (een herdruk, oorspronkelijk verschenen in 1991) hoort een geheimzinnige stem in zijn hoofd: "Ze hebben ons eiland afgenomen." Dat eiland blijkt Schokland te zijn, waar zijn overgrootouders gewoond hebben tot het in 1859 op last van de regering ontruimd werd. Hij krijgt meer merkwaardige signalen van het eiland: geheimzinnige figuren die hem op zijn zolderkamertje in Nijverdal bezoeken; visioenen uit het verleden die hij ervaart als hij met z'n vader het eiland bezoekt. "Maar dat was onmogelijk. Hij kon niet dromen over iets wat hij nog nooit gezien had."
Lees meer