Subthema 'auteurs'

Schaamrood staan bij de flappentap

"Ik schilder je in woorden", heet de tweede gedichtenbundel van Hans Hagen. De titel komt uit het langste gedicht, "Désiré", een gedicht dat in opdracht is geschreven bij een tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum. Het is eigenlijk de bundel van Hans Hagen en Willemien Min, want de illustraties vormen een wezenlijk onderdeel. De bundel is bedoeld voor 12 jaar en ouder.
Lees meer

De detectives

Overzicht van de detectives in de romans van Agatha Christie
Lees meer

"Ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn"

Vrouwen krijgen de laatste jaren veel aandacht in de literatuurgeschiedschrijving. Na het standaardwerk "Met en zonder lauwerkrans" werd een begin gemaakt met de Amazonereeks, waarvan inmiddels de tweede aflevering is verschenen. Juliana Cornelia de Lannoy is de hoofdpersoon.
Lees meer

Gekoesterd door gedichten

"Alleen liefde" vormt een bloemlezing uit eerder gepubliceerd werk van Tellegen. Tijdens het lezen begint als vanzelf eenzaamheid te knagen, heimwee naar wat er toch niet is. De dichter schrijft bijvoorbeeld over een man die ontdekt dat de liefde niet bestaat, over mannen en vrouwen die langs elkaar heen praten en zichzelf in het ongeluk storten - of de ander, of elkaar, over vruchteloze pogingen om... enzovoort.
Lees meer

Alles aan elkaar

De bundel "Alles aan elkaar" van Georgine Sanders & Leo Vroman is me dierbaar. Wellicht ter verduidelijking: Georgine Sanders is het pseudoniem van Vromans levensgezellin Tineke. Aan ouderdomskwalen geen gebrek, maar beider geest blijkt nog glashelder. Vromans poëzie lijkt haast terloops op papier gezet. De beeldspraak is natuurlijk, het eindrijm ongedwongen.
Lees meer

Portret van een barokkunstenares

Het zal toch wel niet alleen liggen aan het feit dat ik zelf een vrouw ben, maar ik lees graag portretten van vrouwenlevens. En daar zijn er nogal wat van. "Anna, Hanna en Johanna", "Een volmaakt gebroken hart", "Gestolen gezicht", "Paradiso", "Onbeschaamd", "Ontsluierd" enz. enz. En toch verschijnt er weer een nieuw: Susan Vreelands "De passie van Artemisia".
Lees meer

Het ritme van leven, liefde en dood

In "Ballets Russes", de nieuwe roman van Rosita Steenbeek, ziet een Italiaanse student in een bibliotheek rijen boeken staan van Bonaventura, Thomas van Aquino, Augustinus, Anselmus, meister Eckhart en anderen. Hij beseft: "Al die boeken gaan in wezen over de vraag hoe te leven en hoe te sterven." Ook Rosita Steenbeek behandelt die fundamentele kwestie, maar het contact met de genoemde christelijke denkers heeft zij helemaal verloren.
Lees meer

"Geef mij maar een mens"

De Russische schrijver Gogol bespot journalisten en ambtenaren, neuzelt over het snuiten van je neus of de geur van bediendes en steekt op een aardige manier de draak met schijndiepzinnigheid. Het meest interessant zijn Gogols "Testament" (1845) en "Auteursbiecht" (1847), waarin hij zich bezint op de positie van schrijvers in de maatschappij.
Lees meer

Rusteloos zoeken in Praag

In de nacht van 20 op 21 augustus 1968 rollen Russische tanks de Tsjecho-Slowaakse hoofdstad Praag binnen om een einde te maken aan het bewind van de liberale voorzitter van de Communistische Partij, Alexander Dubcek. Daarmee komt er een eind aan de zogenoemde Praagse Lente. Tegen deze historische achtergrond begint het boek "Alles wat het geval is" van Milo Anstadt, een Pool die de eerste tien jaar van zijn leven in zijn vaderland doorbracht, maar in 1930 naar Nederland emigreerde.
Lees meer

Bezwerende woorden van Job

Opnieuw Katwijk, opnieuw een bevindelijk gereformeerde sfeer, opnieuw waanbeelden die de werkelijkheid langzaam gaan beheersen. De nieuwe roman van Robert Haasnoot, "Steenkind", sluit in veel opzichten aan bij zijn vorige, "Waanzee" - die in Katwijk en daarbuiten nogal wat stof deed opwaaien.
Lees meer