Subthema 'auteurs'

Bundel van Jaap Zijlstra

Reeds talloze gedichtenbundels zijn er verschenen van de hand van Jaap Zijlstra. Naast liederen en vrije gedichten schreef hij ook gebedenbundels: "Gij roept het licht tot koning uit" en "Wij komen biddend voor U staan". Deze twee bundels zijn nu herdrukt in één band onder de titel "Inkeer".
Lees meer

Terug in de Alblasserwaard

Slim en sterk is hij, Gert-Jan Beuzekom uit de Alblasserwaard, de held van Jan W. Klijns "Lichtende einder". Alles lukt hem, en áls er eens iets mislukt, haalt hij zijn schouders op en begint aan iets nieuws. Een echte mannetjesputter, deze "blonde reus".
Lees meer

Een brug over het brede water

Nieuws uit Noord-Ierland is bijna altijd slecht nieuws. Op de wereldkaart is dit kleinste deel van het Verenigd Koninkrijk nauwelijks te vinden, maar in de berichtgeving is het nu al meer dan dertig jaar opvallend aanwezig. Bomaanslagen, barricades, protestmarsen en mislukte vredespogingen bepalen het beeld. Hoe is het om in dit land te leven? Elizabeth Gibson, die hier zelf enkele jaren heeft gewoond, schreef een roman over jonge mensen die opgroeien in dit door burgeroorlog verscheurde land.
Lees meer

Amerikaanse Revolutie

De Amerikaanse Revolutie brengt tweedracht tussen de gezinnen van Daniel Bradford en zijn zus Lyna. Bij de Slag om Bunker Hill strijdt het ene aan de kant van de Britten, terwijl het andere aan de zijde van de patriotten vecht voor onafhankelijkheid. Toch blijft de familieband in "Het verdeelde huis" trekken.
Lees meer

Poëzie van Inge Lievaart

Inge Lievaart (1917) publiceerde in 1944 haar eerste gedichtenbundel onder het pseudoniem Anna Terweel. Intussen is haar oeuvre zeer uitgebreid; 23 dichtbundels volgden haar debuut. Ze behoort tot de groep schrijvers die verantwoorde, christelijke literatuur probeert te schrijven. Een positief-christelijke inhoud en een voorkeur voor gebondenheid aan een bepaalde, traditionele stijl kenmerken haar dichterschap.
Lees meer

Jona Oberski, na twintig jaar zwijgen

Jona Oberski (1938) publiceert in 1978 zijn eerste novelle, "Kinderjaren". De novelle bevat 21 verhalen over een klein joods jongetje dat als enige van zijn familie de kampen overleeft. De novelle is meteen een groot succes en wordt op dit moment in bijna twintig landen uitgegeven. Na een stilte van twintig jaar verschijnt een nieuw boek van Oberski: "De eigenaar van niemandsland".
Lees meer

Bernlef in gevecht met het calvinisme

De dichter-romanschrijver-vertaler Hendrik Jan Marsman, die met zijn pseudoniem verwijst naar de blinde Friese bard Bernlef, geeft zijn ogen goed de kost. "Een kijker is hij altijd gebleven", schrijft Kees Fens over hem. Dat blijkt weer eens uit zijn laatstverschenen essaybundel "De losse pols". Hoewel Bernlef toch ergens even blind is als zijn illustere naamgenoot uit de achtste eeuw.
Lees meer

Levensreis van een koopman-dichter

Aan de hand van zijn gedichten kan Frank Daen zijn leven overzien. Zijn ervaringen als kind, als koopman, als vader, als christen werden de jaren door omgesmeed tot poëzie. Het verhaal dat hij vertelt, is dan ook doorspekt met eigen en andermans versregels. De boeken die hij las, de schrijvers die hij leerde kennen als redactielid van het tijdschrift Ontmoeting, hebben hun sporen nagelaten in zijn leven en werk. Zelfs nu hij oud geworden is, kan hij het dichten niet laten. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag verscheen vorige week een nieuwe bundel: "Af en toe".
Lees meer

Plato, J. C. Bloem en Jan de Bas

Jan de Bas publiceerde zijn derde gedichtenbundel: "Zachte feiten". Deze titel geeft aan waar het op dit moment in De Bas' poëzie om gaat: feiten die niet al te zeer om aandacht schreeuwen, maar voor de dichter wel relevant zijn. De Bas staat in de lijn van grote westerse denkers en dichters zoals Plato en J. C. Bloem, terwijl ook het oosterse denken hem niet onbekend is. Toch bereikt hij, zelfs in zijn eigen ogen, geen verhevener niveau dan dat van een ongelofelijke slak.
Lees meer

Spanning in Jeruzalem

"Rafa grendelde de buitendeur en controleerde zorgvuldig zijn gehele woning om er zeker van te zijn dat er niet ergens een indringer verscholen zat. Het was een dagelijks terugkerend ritueel, maar elke keer klopte het hart hem in de keel en stootte hij onderdrukte schrille kreten uit als de door hemzelf opgeroepen grillige schaduwen hem deden rillen van angst". Wie zou niet doorlezen...?
Lees meer