Subthema 'auteurs'

Borstels van jongens

Krap vijftig jaar geleden schreef de emeritus hoogleraar prof. dr. Anne van der Meiden (77) de roman "Spoel en spade", waarin hij beschrijft hoe de textielhuisnijverheid bij de Twentse boeren op de schrale zandgronden wel plaats móést maken voor fabrieksmatige productie. Een ontwikkeling die alles te maken had met de uitvinding van de snelspoel. Meedeinend op de golven van de regionalismerenaissance besloot uitgeverij Zomer & Keuning tot ongewijzigde heruitgave.
Lees meer

Dichteres van één gezang

Beschouwing over het werk van Jacqueline van der Waals.
Lees meer

Nel Veerman publiceert achtste dichtbundel bij naderen van 90e verjaardag

C. Rijnsdorp vond haar poëzie "een suggestie van het voorname." Hans Werkman sprak van "een toon van bescheiden sierlijkheid" en voor mijn oude, inmiddels overleden, buurvrouw was ze simpelweg een lieve vriendin, die weliswaar schrijfster was, maar niettemin een gewoon mens van vlees en bloed. Ik heb het over Nel Veerman die bij het naderen van haar negentigste verjaardag haar achtste bundel samenstelde die ze de veelzeggende titel "Naschrift" meegaf.
Lees meer

Vergeten tijd

In de bundel "Vergeten tijd" heeft Diny Beyersbergen haar impressies die ze als receptioniste in een verpleegtehuis voor demente bejaarden opdeed, verwerkt in een aantal gedichten en verhalen.
Lees meer

Het voorhangsel van de tempel scheurde

"Lucas reed in het maanlicht naar huis, en de gebruikelijke misselijkheid en uitputting die hij na dergelijke scènes voelde, trof hem hard. (...) Wat voor God is dat, vroeg hij zich af, die het bloed van een jonge man vraagt in plaats van een berouwvol hart?" Sektarische beklemming en onrust in het hart strijden om voorrang bij Lucas, een van de hoofdpersonen in "Het voorhangsel". Deze intrigerende roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Hij ontsluiert een mysterieus geheim uit de vroege geschiedenis van de mormonen. Het boek bezorgt je rillingen en kippenvel en kost je je nachtrust.
Lees meer

Kerk op de prairie

De laagdrempelige schrijfstijl van Janette Oke maakt de Amerikaanse auteur bij (een deel van) het christelijke damespubliek in Nederland populair. Uitgeverij Kok gaat daarom onverstoorbaar door met het op de markt brengen van haar (vertaalde) ontspanningslectuur. Het thema van Okes jongste roman zal echter niet iedere fan aanspreken.
Lees meer

Strijd bij een Zweedse wees

Op diverse fronten wordt er strijd geleverd in "Geborgen oogst", de uit het Zweeds vertaalde roman van Margit Söderholm. In het leven van de jonge Zweed Anders Ollson laait die strijd hoog op én levert de ultieme trouw aan de christelijke beginselen van zijn overleden vader hem vrede op. Söderholm beschrijft het dorpsleven van de Zweden, vol folklore en bijgeloof, kort na het begin van de negentiende eeuw.
Lees meer

Mientjes familie

Mientjes familie

Els Brussé-Dekker
Het sympathieke aan de boeken van Arjen van Hoorn over Mientje is dat de personen zo veel op echte mensen lijken: ze zijn niet allemaal zo zeker van zichzelf en ze weten niet allemaal haarfijn te vertellen hoe alles moet. Mientje is daar een voorbeeld van, en zeker ook haar moeder.
In "Schaduwen op Avondrust", het vijfde deel alweer van de Mientje- cyclus (zes delen), blijft het verleden Mientje achtervolgen. Ze is ontzettend bang dat haar dochter Lies hetzelfde zal overkomen als haar: ongetrouwd zwanger raken. Mientje zelf is over die jeugdzonde nog steeds niet met God in het reine gekomen. Verder maakt Mientje zich ernstig zorgen over de gezondheid van haar ouders en van haar man Gerrit.
Arjen van Hoorn beschrijft het leven van Mientje en haar familie in een sobere, prettig lezende stijl. De dialogen doen niet gekunsteld aan en dat is een verademing binnen het genre christelijke streekroman.
Inhoudelijk ademt het boek de tevredenheid met het eenvoudige: "Ze hadden met z'n drieën gezellig een beschuitje bij de thee genomen. "We maken er vanmorgen een klein beetje feest van, Lies", had opa gezegd. "Maar morgen krijg je geen beschuit, hoor. En straks zal ik je flink aan het werk zetten.""
N.a.v. "Schaduwen op Avondrust", door Arjen van Hoorn; uitg. Frits Hardeman, Ede, 1999; ISBN 90 76430 03 9; 229 blz.; 24,95.
Lees meer

Onderweg naar de horizon

Het schilderij van Dalí op de omslag spreekt boekdelen. Een man in een huifkar, midden in een onafzienbare zandvlakte, op weg naar een stad in de verte die nooit dichterbij lijkt te komen. Maar wie lang naar de afbeelding kijkt, ziet de man in de kar samensmelten met het silhouet van de stad - hoewel hij nog altijd onderweg is. "La charrette fantôme". Niets illustreert beter wat Ronald Westerbeek in zijn nieuwe verhalenbundel zeggen wil.
Lees meer

Jan Loots wordt loods

K. Norel is ongetwijfeld bekend bij veel lezers. Oorlog en water zijn de thema's in veel van zijn boeken. Uitgeverij Callenbach besloot "Loods aan boord" opnieuw uit te geven, maar dan wel "iets moderner, iets eigentijdser."
Lees meer