Subthema 'auteurs'

Tussen kamp en kaping

Het vliegtuig dat op 27 juni 1976 van de Israëlische luchthaven Ben Goerion naar Parijs vertrok, is daar nooit aangekomen. De Airbus werd gekaapt en de inzittenden brachten zeven bange dagen en nachten door op de luchthaven van het Oegandese Entebbe. Een spectaculaire actie van het Israëlische leger maakte een einde aan de gijzeling. Wie herinnert zich deze kaping nog? In de roman ''Gegijzeld in Entebbe'' doet een ooggetuige verslag.
Lees meer

Rijk en arm in Rusland

"Anna Burenin verlaat haar familie en het kleine boerendorp Katyk om in St. Petersburg te gaan werken in het paleis van de prinselijke familie Fredorcenko". Op dat thema borduren Michael Phillips en Judith Pella voort in hun nieuwe romans "De macht en het moederland" en "Het verscheurde rijk".
Lees meer

Fantasie rond het laatste der dagen

"De inhoud van deze roman is een verzonnen verhaal. Toch hopen wij, op deze wijze, een boodschap door te geven en u tot nader onderzoek aan te zetten". Deze woorden staan op de bladzijde naast de titelpagina van het boek "Verborgen strijders". Het is goed om die woorden tijdens het lezen van de roman in het achterhoofd te houden. Want het onderzoeken van de Schriften kan niet genoeg gedaan worden.
Lees meer

Mentale klappen in de oorlog

Romans die zich in de Eerste Wereldoorlog afspelen, kom je in Nederland niet veel tegen. Jack Cavanaugh, die voor zijn reeks over de familie Morgan steevast als kader een Grote Gebeurtenis uit de geschiedenis kiest, is inmiddels bij het twee na laatste deel van de serie terechtgekomen, een boek over de periode 1914-1918. Waar het zevende en achtste deel over zullen gaan, valt dus niet moeilijk te raden.
Lees meer

De meditaties van een buitenbeentje

Nog geen jaar geleden interesseerde nauwelijks iemand in Nederland zich voor Marianne Fredriksson, een zeventigjarige vrouw uit Zweden. Een publiciteitstour bracht haar niet verder dan wat provinciale leeszaaltjes, waar ze voor enige tientallen een lezing hield. Nu ze de winnares van de Trouw Publieksprijs is, hebben 130.000 mensen haar "Anna, Hanna en Johanna" gekocht, is datzelfde werk in 27 talen uitgegeven en hebben de Zweden haar uitgeroepen tot auteur van het jaar. Een echte literaire successtory dus. Sinds een maand ligt de Nederlandse versie van "Simon" in de boekhandel.
Lees meer

Gereformeerden en papen in Boonersluis

De wereld die Maarten 't Hart beschrijft, is voorspelbaar. Bijbelteksten en catechismusvragen, een grafdelvende vader en een onbereikbare vrouw, kerkelijke twisten over onbenulligheden - de oude thema's keren weer terug in "De vlieger", zijn nieuwste roman. 
Lees meer

"Allerzielen", een meditatie over de tijd

Of we het beseffen of niet, het verleden bepaalt het heden: jongeren zijn onlosmakelijk verbonden met de wereld van de ouderen, maatschappijvorm, cultuur en politiek van vandaag de dag zijn hoe dan ook uitvloeisels van wat ooit plaatsvond. Deze overweging is een kerngedachte in de nieuwe roma n van Cees Nooteboom. "Allerzielen" is een meditatie over de tijd.
Lees meer

Lof der Vriendschap

De voorraad onderwerpen is nog lang niet uitgeput. Een gestage stroom van thematische gedichtenbundels trekt aan ons voorbij. Was het net nog de tuin, ditmaal draait het om vriendschap. "...eenvoudig met de liefde van een hart/ dat zich niet in verlangen heeft verward..." verwoordt Adriaan Morriën dit onderwerp heel mooi in een gedicht dat de verheven titel "Lof der vriendschap" meekreeg.
Lees meer

Schelmenroman van Eduardo Mendoza

"Blijspel in Barcelona" is het vervolg van de Spaanse schrijver Eduardo Mendoza op diens bekende "De stad der wonderen". Plaats van handeling van het al in 1996 in Spanje verschenen "Una comedia legera" is de Catalaanse hoofdstad. Speelt "De stad der wonderen" (1986, Nederlandse vertaling 1988) zich af in de tijd tussen de twee wereldtentoonstellingen in het begin van deze eeuw, het blijspel is een roman over de jaren van het Spanje na de Burgeroorlog (1936-1939), de Neurenberg-processen, de opkomst van Sartres existentialisme en de atoombom.
Lees meer

Zoektocht naar verloren paradijs

Henk van der Ent schreef een roman. Zijn vorige prozawerk, de novelle "Wie niet zien kan", verscheen bij Kok. Zijn roman "Waterlelies" verschijnt bij Van Oorschot. Dat verschil is ook in de inhoud te merken: "Waterlelies" is literair sterk, maar inhoudelijk leeg.
Lees meer