Subthema 'auteurs'

Marilynne Robinson

Over het leven van Marilynne Robinson
Lees meer

Sherlock Holmes lost misdaad op met logica

Hij speelt viool, rookt pijp en snuift cocaïne. Intussen geeft hij zijn ogen goed de kost, experimenteert hij met chemicaliën en zet hij zijn grijze cellen aan het werk om misdaden op te lossen. De complete avonturen van Sherlock Holmes, de vader van alle detectives, liggen voor een habbekrats bij drogist Kruidvat.
Lees meer

Ida Gerhardt zonder voetstuk

Dichteres Ida Gerhardt (1905-1997) laat zichzelf in haar brieven niet altijd van haar beste kant zien. Ze blijkt onredelijk te kunnen zijn, bitter, veeleisend. Maar ze is ook kwetsbaar en hartelijk. En ze geeft zelf toe dat ze "een niet te splijten harde kop" heeft. Ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag verschenen onder andere de bundeling van haar brieven en de bespreking van een belangrijke gedichtenbundel door Gerhardtvorser Frans Berkelmans.
Lees meer

De goede zoon spelen

De schrijver Rob van Essen verloor een paar jaar geleden zijn vader, maar raakte hem niet kwijt. In "Het jaar waarin mijn vader stierf" roept hij de auteur van "Het hol op de hei" postuum ter verantwoording. Rob is met zijn veertig jaar nog altijd niet volwassen en dat is de schuld van zijn vader. "Gebrek aan zelfreflectie heeft hem door het leven geholpen, zíjn leven dan."
Lees meer

Landschappen leven te kort

Schrijver, dichter en columnist Koos van Zomeren keert in zijn jongste boek terug naar zijn land van herkomst: Herwijnen. Wat is er gebeurd met het landschap, de laatste halve eeuw? En hoe heeft dat de bewoners van het Gelderse dorp veranderd? Van Zomeren is somber over de ontwikkelingen: verdwenen geschiedenis, verdwenen natuur, verdwenen armoede en verdwenen karakter.
Lees meer

Liever geen rammende watergeuzen

"Net goed", dacht Rob Ruggenberg, toen hij onlangs ontdekte dat klooster Soetendaele door de watergeuzen is vernield. "Hadden die lui maar van mijn kinderen af moeten blijven." In zijn debuut "Waterdunen" kiest hij de kant van de ketters. Maar of het bijzondere meisje Enghel uit zijn boek bovennatuurlijk begaafd is, laat hij graag aan zijn lezers over.
Lees meer

Giftige lectuur

De middeleeuwer Jan van Beieren had een merkwaardige gewoonte bij het lezen. Hij likte altijd aan zijn vingers voordat hij er een bladzij mee omsloeg. Het was een gewoonte die vriend en vijand opviel. Het werd zijn dood.
Lees meer

Marita van der Vyver worstelt met Frankrijk

De Zuid-Afrikaanse schrijfster Marita van der Vyver vestigde zich in de Provence. Met vallen en opstaan zoekt ze zich een weg in die voor haar vreemde wereld, waarbij ze haar ergernis weet om te zetten in verbazing en een aarzelende glimlach.
Lees meer

Mysterieuze dichteres uit Amerika

Emily Dickinson is een bijzondere gestalte uit de Amerikaanse literatuurgeschiedenis. Tijdens haar leven werden twee van haar gedichten gepubliceerd, tegen haar wil. Na haar dood vond men massa's gedichten in haar nalatenschap. Het bleken er zo'n 1700 te zijn. Peter Verstegen vertaalde een ruime keuze daaruit, die twee boekuitgaven zal vullen. Het eerste deel is nu verschenen.
Lees meer

De grote wereld

Niet minder dan 813.000 exemplaren werden ervan gedrukt en iedereen kon het in principe gratis in handen krijgen. Dat biedt perspectieven voor wie het Nederlandse volk een boodschap wil meegeven. Wil Arthur Japin dat met het jongste Boekenweekgeschenk ook? En wat is zijn boodschap dan precies? Japin is niet christelijk - kan een christen zijn boekje wel lezen, ook als je op een onsmakelijke scène stuit? Was een apart christelijk Boekenwe ekgeschenk dit jaar dus wel of geen must?
Lees meer