Subthema 'auteurs'

Verweer tegen de leegte blijft leeg

Schrijven is voor Siebelink de dood op afstand houden. "Zolang ik blijf schrijven, zal God me niet tot zich nemen", zei hij eens. En al veel eerder gaf hij aan te schrijven om zich te verweren. "De vijand is echter ongrijpbaar, is leegte, is afwezigheid." De nieuwste roman van Siebelink geeft een aangrijpend beeld van de leegte die mensen uiteindelijk in het ongeluk stort. Al lezend raak je geschokt om zo veel ongeluk en mislukking op een hoop. Hoe gebroken is menselijk leven. Hoe lijden relaties onder onzekerheid.
Lees meer

De vrije negerin Elisabeth

Je houdt van het werk van Cynthia McLeod of je houdt er niet van. Een tussenweg lijkt er niet te zijn. Critici vinden dat haar historische Surinaamse romans het niveau van doktersromannetjes niet overstijgen, haar fans lopen met haar weg omdat ze zulke gedegen en vlot geschreven geschiedkundige verslagen geeft. De waarheid ligt ergens in het midden. Zo ook met haar magnum opus, "De vrije negerin Elisabeth, gevangene van kleur", dat eigenlijk het midden houdt tussen een roman en een verslag van historische gebeurtenissen.
Lees meer

Een slecht verhaal van een ex-getuige

"Elite" is in romanvorm het verhaal van de ex-Jehovah's getuige Paulo van Vliet. Maar het is wel een bijzonder slecht verhaal. Het boek bevredigt op geen enkele wijze.
Lees meer

Wandelen door het Praag van Franz Kafka

Weinig schrijvers zullen hun eeuw zo sterk hebben beïnvloed als Franz Kafka dat de twintigste eeuw heeft gedaan. Deze enorme uitstraling staat in een opvallend contrast tot de beperkte ruimte waarbinnen zich zijn leven afspeelde: hoofdzakelijk Praag, de hoofdstad van het koninkrijk Bohemen, behorende tot Oostenrijk-Hongarije. Binnen Praag zijn het de oude wijken waar Kafka domicilie koos, wijken met een overwegend Duitstalige bevolking, die voor een aanzienlijk deel van Joodse afkomst was.
Lees meer

Het probleem van de perfecte vader

Kan een vriendschap tussen jongens uit twee heel verschillende milieus standhouden? In "Vrienden met vaders" van James Schaap verhaalt Lowell Prins -als hij al lang volwassen is- wat hij meemaakte rond 1950 met zijn vriend Romey. Zelf komt hij uit een keurig net kerkelijk gezin. Zijn vader is ouderling en een voorbeeld van rechtschapenheid en godsvrucht. Romey komt uit een asociaal arbeidersgezin, waarvan alleen de moeder regelmatig naar de kerk gaat. Zijn vader gaat zich te buiten aan drank en komt dan tot mishandeling van vrouw en kinderen. De grote verschillen in sociale afkomst en het normen- en waardenpatroon leiden tot grote spanningen. Uiteindelijk komt het tot een breekpunt.
Lees meer

Het pak van Sjaalman in spijkerschrift

Kader Abdolah schrijft boeken op de grens van Perzië en Nederland. Vanuit de bergen van Iran kwam hij terecht in de Hollandse polder. De provincie Overijssel vroeg hem een geschenkboekje te schrijven, dat tijdens de Boekenweek op scholen en onder organisaties van allochtone groepen wordt uitgedeeld. Maar wie grondig wil kennismaken met het werk van Abdolah, kan beter terecht in zijn mooie roman "Spijkerschrift".
Lees meer

Het botert niet tussen twee apen

Twee werelden zijn het waartussen Moses Isegawa heen en weer slingert. Europa en Uganda. Na tien jaar is Uganda niet meer wat het was. Europa blijft voor hem de bron van het vele kwaad dat over de derde wereld is uitgestort. Nergens voelt hij zich thuis. "Je hinkt daardoor op twee gedachten."
Lees meer

Jonge jaren in communistisch Roemenië

Toen Stephan Lang in 1975 uit het Roemenië van Ceausescu naar ons land wist te ontsnappen, hoefde hij op weinig begrip te rekenen. Voor de bijziende links-intellectuele kringen waarin hij terechtkwam, was het communisme allesbehalve een weerzinwekkend systeem. Die Hongaarse Roemeen zou wel sterk overdrijven met zijn rampverhalen. "De Mollenjager", een autobiografische roman, is een nieuwe poging een verzwegen tijd boven de grond te krijgen.
Lees meer

Boegbeeld van koloniale literatuur

Het thema van de Boekenweek werd dit jaar niet bedacht door de organisatoren, maar is afkomstig van een klassieker uit de Nederlandse literatuur. Bij "Schrijven tussen twee culturen" past "Het land van herkomst" uitstekend. Al sinds 1935 is het 533 bladzijden tellende document van E. du Perron met deze titel het boegbeeld van de Nederlandse koloniale literatuur.
Lees meer

De grenzen van het proza

"Verhalen vertellen is heel anders dan verhalen schrijven." Citaat uit de verhalenbundel "Grenzeloos". Schrijven kun je leren. Bijna alle auteurs van de verhalen uit deze bundel namen deel aan de cursus "Grenzeloos proza in Nederland".
Lees meer