Subthema 'auteurs'

Fantasieverhaal met diepe achtergrond

Een opwindende tocht langs boomgaarden met sneeuwwitte kersenbomen, langs bulderende watervallen en door woeste valleien. En dat gezeten op de rug van een voortsnellende leeuw. De meeste kinderen zullen zoiets nooit meemaken. Tenzij ze "Het betoverde land achter de kleerkast" lezen en zich inleven in de hoofdpersonen Lucy en Susan. Dat inleven wordt vergemakkelijkt, nu van Lewis' beroemde sprookje een prentenboek is verschenen.
Lees meer

De fantaserende mens in mij is ouder

De drie sciencefictionboeken van C. S. Lewis zijn in Nederlandse vertaling beschikbaar, maar ze zijn betrekkelijk onbekend en misschien ook onbemind. Ze zijn veel meer aandacht waard.
Lees meer

Twee zoutpilaren in Jordanië

Maha woont in een nederzetting in de woestijn. Oem Saad is afkomstig uit de grote stad. Beide vrouwen ontmoeten elkaar in de psychiatrische kliniek, waar ze een kamer delen. Eerst staan ze argwanend tegenover elkaa r. Maar al snel slaat het wantrouwen om in vertrouwen en vertellen ze elkaar hun aangrijpende levensverhaal.
Lees meer

Levensvragen in "Liefde in meervoud"

Om het verlies van haar verloofde te verwerken, volgt Anita Gelderen een opleiding tot verpleegkundige. Ze raakt bevriend met een ongeneeslijk zieke, neemt de zorg voor een weeskind op zich, werkt samen met iemand die lesbienne is en wordt verliefd op een jongen die ze aan het strand ontmoet. Al met al een flink aantal thema's voor een roman van een kleine 300 pagina's.
Lees meer

Een beredeneerd zwak voor M. Kanis

De Tweede Wereldoorlog is nog steeds een veel voorkomend motief in het christelijke jeugdboek. Opnieuw is er weer een aan dit thema gewijd.
Lees meer

Echo's van een halve eeuw geleden

Feya Strijk-Braunius verdient op het terrein van de christelijke dichtkunst een eervolle vermelding. Jammer is alleen dat ze een generatie te laat is geboren: ze hoort thuis onder de dichters van het Interbellum. Haar bundel "De balling en de zandloper" bevat de nalezing van een oogst die lang geleden werd binnengehaald.
Lees meer

Het verhaal van de vrouw van Lot

Meint R. van den Berg is een productief schrijver. Nog niet zo lang geleden verscheen "De twee getuigen", een roman waarin hij zich het leven in de toekomst voorstelde. Van den Bergs nieuwe boek "De dood van Gemma" grijpt terug op het verleden maar is gesitueerd in het heden: het verhaal van Lot in de twintigste eeuw.
Lees meer

Gerard Reve

Gerard Reve is een oude schrijver, in de letterlijke zin van het woord. Nadat ruim vijftig jaar geleden "De avonden" verscheen, zijn er al meer dan twintig boeken van hem uitgekomen. Onlangs verscheen "Het hijgend hert". Hoe blasfemisch en schaamteloos ook, het boek krijgt hier aandacht omdat het geschreven werd door een van de "Grote Drie" van na de Tweede Wereldoorlog. Al is het de vraag hoeveel grootheid Reve nog vertoont.
Lees meer

In Byrons voetspoor door Albanië

Romantische zoektochten leiden zelden naar een bereikbaar doel. Tessa de Loo laat zich door dat besef niet weerhouden: vastbesloten jaagt ze een schim achterna. In het spoor van Lord Byron -romanticus bij uitstek- trekt de schrijfster door Albanië. Die literaire pelgrimage vindt haar neerslag in een merkwaardige kruising van reisverhaal, biografie, historische documentaire en avonturenroman: "Een varken in het paleis".
Lees meer

Specialist in menselijk falen

Roald Dahl is een van de meestervertellers van de 20e eeuw. Zijn kinderboeken zijn in tientallen talen vertaald, zijn korte verhalen zijn ongekend populair. Wie begint aan "Alle verhalen" van Roald Dahl, leest ze ademloos uit, maar blijft met een kater achter. Als mensen zijn zoals Dahl ze afschildert, kan ieder individu maar het best in een volslagen isolement gaan leven. Niemand is te vertrouwen.
Lees meer