Subthema 'auteurs'

Een gevecht om Waarheid

Zelf promoveerde de Amerikaanse Shaunti Feldhahn ooit op Harvard, in haar jongste boek is de prestigieuze universiteit toneel van een strijd tussen goed en kwaad, tussen God en de duivel. "Het veritas conflict" is serieuze kost. Een roman die door zijn thrillerelement de lezer uit bed houdt en tegelijk wapent tegen postmoderne vaagheid en stimuleert tot gebed.
Lees meer

Een geheim verbond in de doofpot

Ondergrondse gangen in het barokke Rome, alchemistische laboratoria, een mysterieuze moordenaar en een bloedstollende achtervolging in de ruïnes van het Colosseum. Het zijn de ingrediënten van "Imprimatur", een historische roman met een onthullend plot.
Lees meer

Een dikke pil vol leugen en bedrog

Je moet wel veel inspiratie hebben om een roman van 595 bladzijden te kunnen schrijven. Maria Stahlie (1955) heeft dat kennelijk, want zij presteert het. Ze noemt haar roman "De lijfarts" dan ook haar "ultieme boek."
Lees meer

Geen gesprek met Ida Gerhardt

Al voor haar heengaan op 15 augustus 1997 was er een groeiende belangstelling voor het werk van Ida Gerhardt: in rouwadvertenties werden gedichten geciteerd, de "Verzamelde Gedichten" en bloemlezingen uit haar werk beleefden herdruk op herdruk en kunstenaars als Nelleke de Laat, Bert Kersten en Henk van Ulsen putten er rechtstreeks inspiratie uit.
Lees meer

Louis Couperus (1863-1923)

 
Lees meer

Een over het paard getilde fat

Couperus en Den Haag worden meestal in één adem genoemd. Geen wonder, want hij werd er in 1863 geboren, groeide er op en schreef er zijn mooiste romans. Een echte couperiaanse plek is dan ook het Louis Couperus Museum aan de Javastraat in de hofstad. Om maar even zijn meest geciteerde uitspraak te noemen: "Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar."
Lees meer

Naar de grote stad

Annemarie en haar broer Bart trekken vanwege de honger en armoede op het platteland naar de grote stad Rotterdam. Hoe het hun daar vergaat, beschrijft Gerda van Wageningen in haar historische roman "Hart voor anker".
Lees meer

Nasleep van ongeluk

Leida Verhagen brengt met "Brekend glas" haar veertiende roman op de markt. In dit boek uit de Spiegelserie speelt Eline Rosenberg de hoofdrol. Op veertienjarige leeftijd kwamen bij een auto-ongeluk zowel haar beide ouders als haar broertje om het leven. Aan de veroorzaker van het drama kan ze slechts denken met haatgevoelens. Maar alles komt goed. Op de laatste bladzij treden ze met elkaar in het huwelijk.
Lees meer

Slot van Ierse geschiedenis

Wie de eerste vier delen van de serie "De Ieren" gelezen heeft, zal met spanning naar het vijfde en laatste deel hebben uitgezien. "De dageraad van de hoop" verschilt in opbouw en dramatiek niet veel van de vorige delen. Hoogte- en dieptepunten voeren lezers naar een slot waarmee liefhebbers van Hoff tevreden kunnen zijn. Eind goed, al goed.
Lees meer

Wereldwijde samenzweringen ontmaskerd

Door een hersenbloeding moet het congreslid Graham Hutchings noodgedwongen zijn werkzaamheden beëindigen. Hij wordt opgevolgd door Wynn Bryant. Bryant heeft het niet gemakkelijk. Hij kampt met een begrijpelijk gebrek aan dossierkennis en er wordt door verschillende partijen (met tegenstrijdige belangen) om zijn medewerking gevraagd. Een groot discussiepunt is onder meer het "Jubeljaar Amendement", een wereldwijde inspanning om de schuldenlast van derdewereldlanden te verminderen.
Lees meer