Subthema 'auteurs'

In en uit het gereformeerde leven

Prof. dr. Marten Stol en Maarten 't Hart leerden elkaar kennen in de kring rond ds. G. Th. Rothuizen, studentenpredikant in Leiden. Later schreef 't Hart aan Stol dat hij de naam van een van zijn hoofdpersonen aan hem ontleend had: Ammer Stol. Wat karakter en levensloop betreft is er overigens een hemelsbreed verschil tussen beide naamgenoten, al kan Stol daar zelf niet veel over zeggen: "Ik heb die boeken nooit willen lezen."
Lees meer

Vijf dochters van Mr Darcy

Een van de bekendste literaire werken uit het begin van de negentiende eeuw is "Pride and Prejudice", waarin auteur Jane Austen thema's zoals liefde en fortuin hand in hand laat gaan. De hedendaagse schrijfster Elizabeth Aston vond haar werk zo goed dat ze zich geroepen voelde een vervolg te schrijven onder de titel "Mr Darcy's daughters". Gemiste kans of verkeerde keus?
Lees meer

Lawhead voert mythisch gehalte in kruistochttrilogie op

Van de hand van Stephen Lawhead, die bekend staat als auteur van mythisch-historische romans, is het derde deel van de Keltische kruistochtentrilogie verschenen: "De gewijde beker". De trilogie gaat over een Schotse familie ten tijde van de kruistochten én over de geheimzinnige twintigste-eeuwse monnikenorde Célé Dé. Pas in dit derde deel vloeien deze twee verhaallijnen samen.
Lees meer

"Hoe is het met uw broer Kees?"

Generaties leerlingen kennen hem. Nog altijd bezoekt J. C. Oudshoorn uit Rijssen scholen om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen. In zijn koffer zit steevast het boek "Het hol op de hei". Want de onderduiker Gerard Valk uit het verhaal is hijzelf. "Kinderen vragen altijd naar Kees. Leeft uw broer nog? Ja hoor, hij leeft nog."
Lees meer

Heldenzangen en woeste toverliederen

Tijdens de geschiedenisles leer je vandaag weinig feiten, veel vaardigheden. Die insteek dateert van een paar decennia terug, maar daarin lijkt verandering te komen. Kritiek is er regelmatig te horen en inmiddels wacht het lescurriculum een grondige vernieuwing. Een tegengeluid is misschien ook wel de heruitgave van een klassieker: Jaap ter Haars "Geschiedenis van de Lage Landen". Sinds kort ligt het eerste deel, "In den beginne", weer in de winkel. Een klassieker, die door een christelijke boekwinkel niettemin onlangs zonder pardon naar de uitgever werd teruggestuurd.
Lees meer

Brug tussen bomenland en mensenland

Hoog in een boom geklommen zijn en dan er uit te vallen. Dat overkomt Karoliena Kapp in "Droombos", de vierde bosroman van Dalene Matthee. Niet letterlijk weliswaar, maar toch zeker figuurlijk. "Boom", zegt ze later tegen een grote kalander, "het lijkt me het beste dat ik ergens in het bos een veilige schuilplaats opzoek en daar voorgoed blijf. Een boom word."
Lees meer

De eerste vijftig jaar aan de Kaap

Eva Krotoa heet de tolk die bemiddelt tussen Jan van Riebeeck en de oorspronkelijke bewoners van de Kaap. Haar leven slingert zich door het leven van de zeven hoofdpersonen van de roman "Stemmen uit zee". Daarmee heeft de Zuid-Afrikaanse historicus Dan Sleigh een beeld van de Kaap opgebouwd waarin alle kanten van het leven daar tijdens de tweede helft van de zeventiende eeuw nauwkeurig en met een sterk beeldend vermogen zijn weergegeven.
Lees meer

Valse leer in knap thrillerjasje

Vier moorden op één dag; bijna slaagt de kerkelijke macht erin een eeuwenoude waarheid voorgoed van de aardbodem weg te vagen. Slechts door de scherpte van een onafhankelijke geest, en door bewonderenswaardige vasthoudendheid, kan het gevaar worden afgewend. Dat is de teneur van Dan Browns bestseller "De Da Vinci Code", die bij christelijke gemeenten in Amerika al voor heel wat opschudding zorgde.
Lees meer

Bekentenissen van een ridder

Het leed achter de kruistochten is indringend verbeeld in het debuut van Michael Alexander Eisner, "De kruisvaarder". Voor een 21-eeuwse lezer is het ontstellend om te zien hoe gewelddadig en verwoestend de gevechten tussen heidenen en christenen waren.
Lees meer

Bespiegelingen van een schilderij

"Het loopt tragisch met mij af, daar lijkt het nu toch echt op. De schuifpui van het atelier staat open. Ik hoor vuur laaien. (...) Ik sta op de ezel en heb alleen het ergste te verwachten." De nieuwste roman van Willem Jan Otten is geschreven vanuit het perspectief van een schilderij, een schildersdoek dat beseffen kan wat het is om mens te zijn: "Wie ziet mij, alsjeblieft, wie maakt dat ik besta?"
Lees meer