Subthema 'auteurs'

"Gekaapt!" is weer typisch Thea Beckman

Drieëndertig jaar nadat ze debuteerde, publiceert de nu bijna tachtigjarige Thea Beckman haar vierentwintigste boek. Onder de titel "Gekaapt!" moet het eind deze maand in de winkel liggen. Opnieuw een vlot geschreven verhaal over een jongere uit het grijze verleden.
Lees meer

De bekroningen van Beckman

Over tien dagen viert Thea Beckman haar tachtigste verjaardag in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Daar zal de succesvolle auteur van historische jeugdromans ook haar nieuwste boek presenteren. Beckman heeft dan 24 titels op haar naam staan. De bekendste, "Kruistocht in spijkerbroek", beleefde maar liefst 69 herdrukken en kreeg een Gouden Griffel. Ook andere pennenvruchten van haar hand vielen in de prijzen. Op deze pagina aandacht voor de vijf bekroonde uitgaven en voor de rol van de godsdienst in haar werk.
Lees meer

De moord op graaf Willem

Met financiële steun van de provincie Noord-Holland, bedoeld voor de auteurs zelf, verschijnt bij uitgeverij Leopold in Amsterdam een jeugdboekenserie onder de veelzeggende titel "Spannende tijden", die geheel gewijd is aan historische gebeurtenissen in Noord-Holland. Intussen zijn al tien historisch verantwoorde maar uiterst boeiende delen verschenen, waarvan "Moord op het ijs" van Ynskje Penning (voorlopig) het laatste is.
Lees meer

Onbeantwoorde brieven

Ook de provincie Gelderland heeft een eigen boekenserie, onder de naam "Gelderse Cahiers". De deeltjes worden uitgegeven onder auspiciën van de Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland. De serie omvat tot nog toe negentien cahiers. Maar anders dan bij de Noord-Hollandse serie betreft het hier boeken voor volwassenen. Behalve het laatste, "Wachten op een brief" van Martine Letterie, dat bedoeld is voor de jeugd van 12 jaar of ouder.
Lees meer

Levende bezems

Geen deel uit een serie, maar wel historisch (in tweeërlei opzicht trouwens) is "Levende bezems" van de Duitse schrijfster Lisa Tetzner. Het verscheen namelijk al in 1940, beleefde ook in Nederland veel drukken en is nu in een nieuwe herziene uitgave wat taalgebruik, illustraties en vormgeving betreft, voor het hedendaagse publiek beschikbaar. Evenzeer historisch is het boek omdat het gaat over Zwitserse jongetjes uit de negentiende eeuw. De gegevens zijn ontleend aan een document dat de schrijfster bij toeval ontdekte en dat door haar sociale belangstelling een diepe indruk op haar maakte.
Lees meer

De bergen zullen vrede dragen

In 1858 trekt Jan Cornelis van Rooy met vrouw en kind naar Zuid-Afrika. Aan het leven dat zij en hun nageslacht daar vervolgens leiden, wijdt Jan W. Klijn zijn jongste boek. De vraag rijst waarom auteurs een op de historie gebaseerd verhaal in een roman gieten in plaats van het gewoon als eerlijke (auto)biografie te presenteren.
Lees meer

Wonderen

De roman "Ik zal raad geven" van ds. D. J. Budding is netjes uitgevoerd in een gebonden omslag. Een tekening van Rino Visser siert de harde kaft van dit vervolg op "Ik zal wederbrengen".
Lees meer

H. te Merwe

Biografische informatie over H. te Merwe
Lees meer

Postuum erkenning voor Sándor Márai

Hij is niet de eerste schrijver die pas na zijn dood doorbreekt. Nadat de Hongaarse schrijver Sándor Márai drie jaar geleden in Nederland onverwacht postuum succes boekte met zijn tragische liefdesromans "Gloed" en "De erfenis van Eszter", verscheen eind vorig jaar een derde boek van zijn hand in het Nederlands, getiteld "Land, land!..."
Lees meer

Fleur Bourgonje verzwijgt én suggereert

De schrijfster Fleur Bourgonje is in 1946 in Achterveld, een dorpje bij Barneveld, geboren. In 1968 vertrok ze naar Parijs en daarna woonde ze jarenlang in Zuid-Amerika. Ze woonde in Chili, Argentinië en Venezuela. Eind 1980 keerde ze terug naar Nederland. Ze is dichter, prozaïst, journalist en vertaler. In 1985 debuteerde ze met "Spoorloos". Sinds dat jaar verschijnt er elk jaar een novelle, poëziebundel of roman van haar hand. Bepaald geen nieuwkomer op literair gebied dus.
Lees meer