Subthema 'auteurs'

Zoektocht van Surinaamse

Het leven van de Surinaamse Lucy gaat niet over rozen. Ze staat alleen voor de opvoeding van haar dochtertje Debby. De vader van haar kind vecht tegen de bevelhebbers in Suriname en laat soms maanden niets van zich horen. Toch blijft Lucy van hem houden en hoopt ze ooit samen met deze Lesley gelukkig te worden.
Lees meer

Een vlinder op vlinderjacht

Het is gewaagd om een biografische roman te schrijven over iemand van wie nauwelijks iets bekend is. Inez van Dullemen kroop in de huid van Maria Sibylla Merian, een uit Duitsland afkomstige schilderes die slechts één grote passie in haar leven kende: vlinders. Deze opmerkelijke vrouw durfde het aan om met haar dochter aan het einde van de zeventiende eeuw op de boot naar Suriname te stappen om daar die passie uit te oefenen.
Lees meer

Honger naar liefde herkennen

Afhankelijkheidsrelaties. Dat is het onderwerp waar schrijfster Gerry Velema-Drent zich de afgelopen tijd in heeft verdiept. In opdracht van het Scharlaken Koord schreef ze een boekje met vier levensverhalen. "Verslingerd aan een man" moet vrouwen die zich in zo'n relatie bevinden wakker schudden. Met haar roman "Dodelijk verliefd" wil ze meisjes vanaf vijftien jaar bereiken. De honger naar liefde herkennen is een eerste stap naar herstel, blijkt uit beide uitgaven.
Lees meer

Onsmakelijk en onverteerbaar

De geheimzinnige schrijver Marek van der Jagt (1967) uit Wenen schreef het boekenweekessay voor dit jaar. Wie "De geschiedenis van mijn kaalheid" kent, zal geen hoge verwachtingen hebben van het ethische gehalte van "Monogaam", hoe veelbelovend de titel ook luidt.
Lees meer

Vruchteloze arbeid op zandgrond

Het woord "liefde" komt in het Boekenweekgeschenk van dit jaar niet voor. Dat wil niet zeggen dat Anna Enquist in "De ijsdragers" niets met dat thema doet. De ijzige relatie tussen de hoofdrolspelers ontdooit als de dood niet ver meer is.
Lees meer

"Het is wel tijd om weg te gaan"

Niet minder dan 48 jaar na de verschijning van haar derde en tot voor kort laatste bundel, "Vergezichten en gezichten", en vier jaar na haar dood is nu een nieuwe dichtbundel van M. Vasalis verschenen onder de titel "De oude kustlijn". Met gepaste trots is deze op 1 maart gepresenteerd door uitgeverij G. A. van Oorschot.
Lees meer

Faust, de verscheurde mens

"Faust", dat bonte toneelstuk in twee delen van Johann Wolfgang Goethe (1749-1832), lijkt een stoffig, verouderd onderwerp te hebben, maar het heeft integendeel een grote zeggingskracht en weet de lezer zonder omwegen voor wezenlijke levensvragen te plaatsen. In de Gouden Reeks van uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling van Goethes meesterwerk.
Lees meer

Perfecte vernietiging, vernietigende perfectie

De laatste tijd doet de jonge Vlaamse auteur Peter Verhelst veel van zich spreken. Vaak worden zijn boeken -met de nodige nuanceringen- gezien als typische voorbeelden van postmoderne literatuur. Eind vorig jaar verscheen zowel een nieuwe novelle van Verhelst als een speciaal aan hem gewijd nummer van het tijdschrift Bzzlletin.
Lees meer

Terug naar jongensjaren in Rijshorst

Het jeugdboek "Het hol op de hei" was in de jaren zeventig een bestseller in de gereformeerde gezindte. De schrijver ervan is de onderwijzer G. van Essen. Met gemengde gevoelens ziet hij hoe zijn zoon Rob het schrijversambacht uitoefent. Rob van Essen schreef de roman "Kwade dagen", waarin zijn jeugd in het bevindelijk gereformeerde Rijssen centraal staat. Vader Van Essen: "Dit is geen boek voor onze kring. Het is heel schokkend. "
Lees meer

Vriendschap: spreken of zwijgen?

"Wapenbroeders" is een mooie titel voor een mooi boekje. De christelijke boekhandel kan dit jaar tevreden zijn: het CLK-actieboek -vanaf vrijdag verkrijgbaar- kan rekenen op brede instemming in eigen kring, terwijl het toch zeker geen simpel verhaaltje is geworden. Daarvoor staat de naam van Joke Verweerd garant. Ze liet zich inspireren door het boekenweekthema, al gaat haar verhaal eigenlijk over de liefde die vriendschap heet.
Lees meer